Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande projekt från det endast ett år gamla danska uppstartsbolaget Snapform, som snart flyttar till inkubatorn DTU-Science Park norr om Köpenhamn.
I juni 2019 fick bolaget 920.000 danska kronor från Innovationsfonden, endast för att kommersialisera produkten och göra Snapform till en internationell teknologiverksamhet: Med hjälp av simuleringsverktyg ser Snapform hur hud och vävnad belastas på delen som är kvar av ett amputerat ben.
Därefter beräknas digitalt och matematiskt den optimala formen på proteshöljet där benstumpen ska placeras. Proteshöljet skrivs sedan ut i 3D. Resultatet behöver inte tillpassningar, som i dag är ett kostsamt hantverk utfört av ortopedtekniker. Trots detta får många amputerade människor smärtor och sår av traditionella proteser. Innovationsfonden har stöttat då teknologin kan revolutionera protesproduktionen globalt.
– Målet är en kommersiell produkt under andra halvan av 2020. 3D-utskrifter kan många företag göra. Den viktiga delen från oss är mjukvaran som designar proteshöljet, förklarar bolagets vd och grundare Martin Gerth Andersen.
– Vi har testat på de första fyra patienterna. Det ser lovande ut. Det är första gången i världen som man kan räkna sig fram till en protesform från en 3D-skrivare, säger Martin Gerth Andersen, som också har en kommersiell plan för det kommande året.
– När vi har testat på mellan 20 och 40 patienter under första halvan av året av 2020 vill vi ha en partner som kan dra till sig ytterligare investerare. Jag har börjat titta efter partners i Sverige, Tyskland och England. Den danska marknaden för ortopedteknik har inte bråttom med förnyelse, men de närmaste länderna har mer fokus på konkurrens och teknik, säger Martin Gerth Andersen, som också hanterar programvaruutvecklingen.
Keld Broksø