söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk 3D-protes på väg ut i världen

|  
|  

Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande projekt från det endast ett år gamla danska uppstartsbolaget Snapform, som snart flyttar till inkubatorn DTU-Science Park norr om Köpenhamn.

I juni 2019 fick bolaget 920.000 danska kronor från Innovationsfonden, endast för att kommersialisera produkten och göra Snapform till en internationell teknologiverksamhet: Med hjälp av simuleringsverktyg ser Snapform hur hud och vävnad belastas på delen som är kvar av ett amputerat ben.

Därefter beräknas digitalt och matematiskt den optimala formen på proteshöljet där benstumpen ska placeras. Proteshöljet skrivs sedan ut i 3D. Resultatet behöver inte tillpassningar, som i dag är ett kostsamt hantverk utfört av ortopedtekniker. Trots detta får många amputerade människor smärtor och sår av traditionella proteser. Innovationsfonden har stöttat då teknologin kan revolutionera protesproduktionen globalt.

– Målet är en kommersiell produkt under andra halvan av 2020. 3D-utskrifter kan många företag göra. Den viktiga delen från oss är mjukvaran som designar proteshöljet, förklarar bolagets vd och grundare Martin Gerth Andersen.

– Vi har testat på de första fyra patienterna. Det ser lovande ut. Det är första gången i världen som man kan räkna sig fram till en protesform från en 3D-skrivare, säger Martin Gerth Andersen, som också har en kommersiell plan för det kommande året.

– När vi har testat på mellan 20 och 40 patienter under första halvan av året av 2020 vill vi ha en partner som kan dra till sig ytterligare investerare. Jag har börjat titta efter partners i Sverige, Tyskland och England. Den danska marknaden för ortopedteknik har inte bråttom med förnyelse, men de närmaste länderna har mer fokus på konkurrens och teknik, säger Martin Gerth Andersen, som också hanterar programvaruutvecklingen.

Keld Broksø

Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.