fredag 22 november 2024

inloggad som

Dansk 3D-protes på väg ut i världen

|  
|  

Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande projekt från det endast ett år gamla danska uppstartsbolaget Snapform, som snart flyttar till inkubatorn DTU-Science Park norr om Köpenhamn.

I juni 2019 fick bolaget 920.000 danska kronor från Innovationsfonden, endast för att kommersialisera produkten och göra Snapform till en internationell teknologiverksamhet: Med hjälp av simuleringsverktyg ser Snapform hur hud och vävnad belastas på delen som är kvar av ett amputerat ben.

Därefter beräknas digitalt och matematiskt den optimala formen på proteshöljet där benstumpen ska placeras. Proteshöljet skrivs sedan ut i 3D. Resultatet behöver inte tillpassningar, som i dag är ett kostsamt hantverk utfört av ortopedtekniker. Trots detta får många amputerade människor smärtor och sår av traditionella proteser. Innovationsfonden har stöttat då teknologin kan revolutionera protesproduktionen globalt.

– Målet är en kommersiell produkt under andra halvan av 2020. 3D-utskrifter kan många företag göra. Den viktiga delen från oss är mjukvaran som designar proteshöljet, förklarar bolagets vd och grundare Martin Gerth Andersen.

– Vi har testat på de första fyra patienterna. Det ser lovande ut. Det är första gången i världen som man kan räkna sig fram till en protesform från en 3D-skrivare, säger Martin Gerth Andersen, som också har en kommersiell plan för det kommande året.

– När vi har testat på mellan 20 och 40 patienter under första halvan av året av 2020 vill vi ha en partner som kan dra till sig ytterligare investerare. Jag har börjat titta efter partners i Sverige, Tyskland och England. Den danska marknaden för ortopedteknik har inte bråttom med förnyelse, men de närmaste länderna har mer fokus på konkurrens och teknik, säger Martin Gerth Andersen, som också hanterar programvaruutvecklingen.

Keld Broksø

Danska 3D-printade proteser är på väg ut på den kommersiella världsmarknaden, förmodligen redan i år. Det sker via ett lovande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.