torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Kommunförbundet släpper ägande i bolag…

Kommunförbundet Skåne släpper sitt ägande i Business Region Skåne, som därmed blir helägt av regionen.

– Vi har frågat våra medlemmar och städar bort det de inte vill vara engagerade i. Med utredningen om de regionala bolagens framtid tycker vi det är bra tajming att släppa Business Region Skåne, säger Patric Åberg (M), ordförande i Kommunförbundet Skåne, till Rapidus.

Enligt aktieägaravtalet kan Kommunförbundets 15 procent gå tillbaka till Region Skåne på två års varsel. Vad som nu händer med Business Region Skåne och dess fyra dotter bolag – Invest in Skåne, Film i Skåne, Tourism in Skåne och Event in Skåne – är oklart, men Patric Åberg ser att kommunerna fortsatt kan investera på projektbasis i stället för löpande.

– För vissa kommuner finns det en jättenytta, för andra betydligt mindre. De transfererar pengar men har inget mandat som ägare om vilka frågor som ska drivas. Egentligen är det bra Tourism in Skåne som kommunerna har ett engagemang i. Det finns ingen konflikt i detta, vi vill sätta oss ned och reda ut hur bolagen ska fungera, säger Patric Åberg.

Niclas Lindstrand

Kommunförbundet Skåne släpper sitt ägande i Business Region Skåne, som därmed blir helägt av regionen. – Vi har frågat våra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.