tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Kommunförbundet släpper ägande i bolag…

Kommunförbundet Skåne släpper sitt ägande i Business Region Skåne, som därmed blir helägt av regionen.

– Vi har frågat våra medlemmar och städar bort det de inte vill vara engagerade i. Med utredningen om de regionala bolagens framtid tycker vi det är bra tajming att släppa Business Region Skåne, säger Patric Åberg (M), ordförande i Kommunförbundet Skåne, till Rapidus.

Enligt aktieägaravtalet kan Kommunförbundets 15 procent gå tillbaka till Region Skåne på två års varsel. Vad som nu händer med Business Region Skåne och dess fyra dotter bolag – Invest in Skåne, Film i Skåne, Tourism in Skåne och Event in Skåne – är oklart, men Patric Åberg ser att kommunerna fortsatt kan investera på projektbasis i stället för löpande.

– För vissa kommuner finns det en jättenytta, för andra betydligt mindre. De transfererar pengar men har inget mandat som ägare om vilka frågor som ska drivas. Egentligen är det bra Tourism in Skåne som kommunerna har ett engagemang i. Det finns ingen konflikt i detta, vi vill sätta oss ned och reda ut hur bolagen ska fungera, säger Patric Åberg.

Niclas Lindstrand

Kommunförbundet Skåne släpper sitt ägande i Business Region Skåne, som därmed blir helägt av regionen. – Vi har frågat våra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.