Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan på mögel, som dog vid belysning. Nu öppnas fler nischer inom livsmedelsindustrin och i andra branscher som vill förlänga hållbarheten på sina produkter utan kemikalier.
– Vi har godkännande i hela EU för att använda metoden och är igång med en anläggning på ett bageri i Holland. Vi har tidigare belyst bröd för Coop i Sverige och söker nu fler intressenter både här och i Europa, säger Matz Bengtson, vd Viasolde Solutions som driver företaget tillsammans med Lars Lindqvist.
De har uppvaktat alla de stora livsmedelsaktörerna i Europa och fört långtgående samtal även inom fler branscher – den holländska tulpanindustrin ska till exempel ha visat intresse.
– Vi är nu öppna för fler som är intresserade av att gå in i företaget så att vi kan sätta upp fler anläggningar. Vi är på gång i både Tyskland, Storbritannien, Italien och i Frankrike, säger Matz Bengtson.
Pernilla Gudmundsson