söndag 24 november 2024

inloggad som

Osäkerhet efter Swedish Growth Funds avveckling

För flera av de skånska bolagen som har Swedish Growth Fund i ägarlistan är fondens avveckling en källa till osäkerhet, även om den sker enligt plan. Spotlight-listade Follicums vd Jan Alenfall hoppas på att kunna behålla fondens engagemang i annan form.

Hos det Lundabaserade bolaget, som forskar om stimulering av hårväxt, har Swedish Growth Fund tidigare varit en storägare, och fondens vd Jonas Edelswärd satt i styrelsen fram till sommarens årsstämma.

– Vi förväntar oss att de befintliga ägarna i fonden fortsätter intressera sig för Follicum, vi har mycket spännande på gång och projekten löper på väl. När vi gjorde en emission i somras kände vi till fondens planer, och fick då in ett utökat aktieägande från enskilda delägare i fonden, säger Jan Alenfall till Rapidus.

Även på forskningsbolaget Edvince beklagar man förlusten av en aktiv delägare, även om Swedish Growth Fund här inte varit storägare. Fonden har stått för omkring tio procent av ägandet.

– Edvince är ett litet bolag där fonden inte varit majoritetsägare, men vi kanske får titta på att utöka ägandet framöver, säger Sarah Fredriksson, styrelseordförande i Edvince, till Rapidus.

Precis som i Lundabolaget Edvince har Swedish Growth Fund runt tio procents ägande i Malmöbolaget Lytics, och Sarah Fredriksson får medhåll av Lytics vd Mattias Paulsson:

– Det är förstås tråkigt att de går ur som ägare, de har satsat mycket engagemang, Jonas Edelswärd som var vd har suttit i styrelsen. De är en av våra fem största ägare, men vi vet inte än vad det kommer att innebära för oss, säger han.

Felicia Frithiof
Elisabet Ottosson

För flera av de skånska bolagen som har Swedish Growth Fund i ägarlistan är fondens avveckling en källa till osäkerhet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.