tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Osäkerhet efter Swedish Growth Funds avveckling

För flera av de skånska bolagen som har Swedish Growth Fund i ägarlistan är fondens avveckling en källa till osäkerhet, även om den sker enligt plan. Spotlight-listade Follicums vd Jan Alenfall hoppas på att kunna behålla fondens engagemang i annan form.

Hos det Lundabaserade bolaget, som forskar om stimulering av hårväxt, har Swedish Growth Fund tidigare varit en storägare, och fondens vd Jonas Edelswärd satt i styrelsen fram till sommarens årsstämma.

– Vi förväntar oss att de befintliga ägarna i fonden fortsätter intressera sig för Follicum, vi har mycket spännande på gång och projekten löper på väl. När vi gjorde en emission i somras kände vi till fondens planer, och fick då in ett utökat aktieägande från enskilda delägare i fonden, säger Jan Alenfall till Rapidus.

Även på forskningsbolaget Edvince beklagar man förlusten av en aktiv delägare, även om Swedish Growth Fund här inte varit storägare. Fonden har stått för omkring tio procent av ägandet.

– Edvince är ett litet bolag där fonden inte varit majoritetsägare, men vi kanske får titta på att utöka ägandet framöver, säger Sarah Fredriksson, styrelseordförande i Edvince, till Rapidus.

Precis som i Lundabolaget Edvince har Swedish Growth Fund runt tio procents ägande i Malmöbolaget Lytics, och Sarah Fredriksson får medhåll av Lytics vd Mattias Paulsson:

– Det är förstås tråkigt att de går ur som ägare, de har satsat mycket engagemang, Jonas Edelswärd som var vd har suttit i styrelsen. De är en av våra fem största ägare, men vi vet inte än vad det kommer att innebära för oss, säger han.

Felicia Frithiof
Elisabet Ottosson

För flera av de skånska bolagen som har Swedish Growth Fund i ägarlistan är fondens avveckling en källa till osäkerhet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.