lördag 4 maj 2024

inloggad som

Danir backar upp BrainLit

Teknikbolaget BrainLit i Lund har sedan start fått in en rad tunga namn i ägarskaran, däribland Tord Wingren och Bert Nordberg. Vad som inte framkommit tidigare är att även Dan Olofssons ägarbolag Danir gått in med pengar.

I den nyligen inskickade årsredovisningen för 2017 framgår det att Danir gått in med en miljon kronor i BrainLit. Lundaföretaget grundades 2012 och utvecklar ett belysningssystem som imiterar dagsljus och kan följa solens rörelse på himlen. Tekniken har installerats på Helsingborgs sjukhus nya neonatalavdelning, som invigdes i slutet på våren. I måndags klev Sony Mobile-veteranen Ofelia Madsen upp som vd efter Peter K Andersson, som numera är vice vd.

Vid en emission på tio miljoner kronor i början av 2017 deltog bland andra Tord Wingren, affärsängeln Anders Göransson och TAT-veteranerna Ludvig Linge och Johan Lenander samt näringslivsprofilen Bert Nordberg. BrainLits nettoomsättning steg under 2017 från 2,1 till 9,5 miljoner kronor. Förlusten efter finansiella poster ökade samtidigt till -5 miljoner kronor.

Jämte BrainLit har Danir sedan tidigare ägarandelar bland annat i noterade Lundabolaget TerraNet. Tillsammans med en rad andra näringslivsprofiler har Dan Olofsson även köpt in sig i Kaunis Iron, som tagit över konkursade Northland Resources gruvverksamhet i Pajala. Kronjuvelen i Danir-sfären är dock Sigmakoncernen, som under 2017 ökade omsättningen med 23 procent till 3,5 miljarder kronor.

Sedan 2015 ligger Dan Olofsson i fejd med börsnoterade ÅF om närmare 800 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling efter ÅF:s köp av Epsilon. I Danirs årsredovisning skriver ledningen att skiljedomsförfarandet, som dragit ut på tiden ytterligare, väntas vara klart innan årsskiftet.

Emily Binks

Teknikbolaget BrainLit i Lund har sedan start fått in en rad tunga namn i ägarskaran, däribland Tord Wingren och Bert […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.