torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Radinn tar beställningar för 30 miljoner

Kort tid efter lanseringen av en ny version av sin eldrivna wakeboard har Malmöbolaget Radinn tagit beställningar värda uppåt 30 miljoner kronor. Det uppger vd Alexander Lind.

– För en vecka sedan lanserade vi den nya brädan på båtmässan i Düsseldorf, och har redan beställningar på nära 300 brädor. Det är lika många som vi har sålt totalt tidigare – vi hade inte kapacitet att tillverka enligt efterfrågan, säger han till Rapidus.

Radinns första version, utrustad med trådlöst hastighetsreglage och GPS, togs fram 2015 av extremsportälskande före detta studenter, och kostade 15.000 Euro stycket. Bolaget sålde allt de kunde producera – det mesta var handgjort och brädan av kolfiber. 2016 var nettoomsättningen 7,2 miljoner kronor, för 2017 ser den siffran ut att bli något lägre uppger finanschefen Richard Bernspång.

Med en prislapp på 10.000 euro är den nya brädan billigare, tillverkad i plats som kan återvinnas och modulär för att underlätta produktionen. Även servicen blir enklare med delar som kan bytas ut och genom att appen som sköter farten nu även kan skicka data från brädan för att underlätta felsökning. Tekniken är utvecklad av personer som också varit med och tagit fram elektroniken på nya u-båtar hos Saab Kockum, uppger Alexander Lind.

Den nya brädan är snabbare än föregångaren, med en maxfart på 55 kilometer i timmen. Batteriet räcker i upp till 45 minuter. Det finns andra aktörer som gör eldrivna wakeboards, men de har inte kommit lika långt som Radinn enligt Alexander Lind. Det finns även bensindrivna brädor. Kunderna är i första hand förmögna båtägare runt Medelhavet.

Ännu har Radinn inte gått med vinst. Sedan starten har bolaget tagit in runt 20 miljoner kronor, framförallt från privatpersoner med eget intresse av vattensport. Just nu håller ledningen på att ta in ett betydligt högre belopp för att kunna genomföra den stora satsningen, uppger Alexander Lind.

Monteringen av brädorna har flyttats från Malmö till dotterbolaget i Gdansk i Polen, men flera detaljer tillverkas i Sverige. Bolaget sysselsätter runt 20 personer i Malmö, Polen och USA. Alexander Lind är största delägare. Medgrundaren och tidigare vd:n Philip Werner har lämnat bolaget.

Även Malmöbolaget Frankly Consulting – i dag Above Agency – har lämnat sitt tidigare delägarskap i Radinn.

Elisabet Ottosson

Kort tid efter lanseringen av en ny version av sin eldrivna wakeboard har Malmöbolaget Radinn tagit beställningar värda uppåt 30 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.