lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ericsson värvar friskt till utveckling av bärbar elektronik

|  ,
|  

För tre år sedan lade Ericsson i Lund ner sin modemutvecklingsdivision i Lund och drygt 400 medarbetare fick sluta. Nu har vinden vänt och utvecklingen av prylar återuppstår i Lund – åtminstone på bolagets forskningsavdelning. I en nybildad enhet ska antalet medarbetare öka från cirka 5 till 40.

Ett viktigt inslag i Ericssons forskning är att utveckla fungerande prototyper för att kunna experimentera och testa allt från strömförbrukning till mjukvarumässigt resursutnyttjande. Mycket går visserligen att simulera, men för de verkligt djupa insikterna behövs riktiga prylar, menar Björn Ekelund, forskningsdirektör på Ericsson i Lund.

– Ericsson Research arbetar med det som ska säljas först om några år. Företagets produktportfölj inom digital infrastruktur omfattar de tre delarna kommunikation, moln och radio och för att vara fortsatt ledande måste vi ha järnkoll på teknologierna som ingår i de prylar som ansluter till systemen, säger han till Rapidus

Han rekryterar nu personal till nybildade enheten Device Platform Research. Rekryteringsarbetet underlättas av att många av de tidigare medarbetarna på modemutvecklingsenheten finns kvar i Skåne, om än på andra företag. När telekombranschen i Skåne var som störst arbetade över 5.000 personer med utveckling inom olika prylsegment, varav drygt 1.000 specifikt med modem på Ericsson.

En stor skillnad mot förr är att det nu handlar mindre om mobiltelefoner och mer om uppkopplade nyttoföremål. Björn Ekelund nämner framtida uppkopplade VR-glasögon och annan bärbar elektronik som exempel, men det handlar i princip om allt från extremt strömsnåla termometrar till realtidsövervakade trådlösa industrirobotar och fjärrstyrda bilar. Ambitionen är inte att göra allt utan enheten kommer att arbeta med ett antal utvalda nyckelutmaningar inom respektive forskningsfält.

Under många år har Ericsson i Kista utvecklat testmobiler i kylskåpsstorlek för att utvärdera både egna produkter och kommande standarder. Verksamheten i Lund blir annorlunda genom att den inriktas mer på verkliga produkter och deras krav i form av strömförbrukning, kostnad och inte minst storlek – prylarna ska helt enkelt lätt kunna gå att få ner i fickan.

– Om några av koncepten som vi forskar fram har potential att bli kommersiella produkter så har vi en utmärkt möjlighet att testa dem i vårt Ericsson Garage. Där kan vi prova idéerna kommersiellt och även ta med partner. Kommersialisering av den typen är inte ett direkt mål för oss på forskningsenheten, men det är såklart en potentiell och mycket positiv bieffekt, säger Björn Ekelund.

Anders Frick

För tre år sedan lade Ericsson i Lund ner sin modemutvecklingsdivision i Lund och drygt 400 medarbetare fick sluta. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.