fredag 25 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ericsson värvar friskt till utveckling av bärbar elektronik

|  ,
|  

För tre år sedan lade Ericsson i Lund ner sin modemutvecklingsdivision i Lund och drygt 400 medarbetare fick sluta. Nu har vinden vänt och utvecklingen av prylar återuppstår i Lund – åtminstone på bolagets forskningsavdelning. I en nybildad enhet ska antalet medarbetare öka från cirka 5 till 40.

Ett viktigt inslag i Ericssons forskning är att utveckla fungerande prototyper för att kunna experimentera och testa allt från strömförbrukning till mjukvarumässigt resursutnyttjande. Mycket går visserligen att simulera, men för de verkligt djupa insikterna behövs riktiga prylar, menar Björn Ekelund, forskningsdirektör på Ericsson i Lund.

– Ericsson Research arbetar med det som ska säljas först om några år. Företagets produktportfölj inom digital infrastruktur omfattar de tre delarna kommunikation, moln och radio och för att vara fortsatt ledande måste vi ha järnkoll på teknologierna som ingår i de prylar som ansluter till systemen, säger han till Rapidus

Han rekryterar nu personal till nybildade enheten Device Platform Research. Rekryteringsarbetet underlättas av att många av de tidigare medarbetarna på modemutvecklingsenheten finns kvar i Skåne, om än på andra företag. När telekombranschen i Skåne var som störst arbetade över 5.000 personer med utveckling inom olika prylsegment, varav drygt 1.000 specifikt med modem på Ericsson.

En stor skillnad mot förr är att det nu handlar mindre om mobiltelefoner och mer om uppkopplade nyttoföremål. Björn Ekelund nämner framtida uppkopplade VR-glasögon och annan bärbar elektronik som exempel, men det handlar i princip om allt från extremt strömsnåla termometrar till realtidsövervakade trådlösa industrirobotar och fjärrstyrda bilar. Ambitionen är inte att göra allt utan enheten kommer att arbeta med ett antal utvalda nyckelutmaningar inom respektive forskningsfält.

Under många år har Ericsson i Kista utvecklat testmobiler i kylskåpsstorlek för att utvärdera både egna produkter och kommande standarder. Verksamheten i Lund blir annorlunda genom att den inriktas mer på verkliga produkter och deras krav i form av strömförbrukning, kostnad och inte minst storlek – prylarna ska helt enkelt lätt kunna gå att få ner i fickan.

– Om några av koncepten som vi forskar fram har potential att bli kommersiella produkter så har vi en utmärkt möjlighet att testa dem i vårt Ericsson Garage. Där kan vi prova idéerna kommersiellt och även ta med partner. Kommersialisering av den typen är inte ett direkt mål för oss på forskningsenheten, men det är såklart en potentiell och mycket positiv bieffekt, säger Björn Ekelund.

Anders Frick

För tre år sedan lade Ericsson i Lund ner sin modemutvecklingsdivision i Lund och drygt 400 medarbetare fick sluta. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.