fredag 1 november 2024

inloggad som

Miljonstöd till 3D-printade protesskal

Malmöbolaget Anatomic Studios, som sysslar med 3D-printade accessoarer till benproteser, har fått Vinnovastöd på 1,4 miljoner kronor för att effektivisera designprocessen.

Varje skal, eller protesaccessoar som bolaget också kallar det, skräddarsys efter användarens önskemål. Det gör att designprocessen tar tid för Anatomic Studios. Mjukvaran har de tagit fram tillsammans med Axel Nordin, forskare inom generativ design på LTH, och det är samma team som ska vidareutveckla den.

– För att få en skalbarhet på det har vi insett att vi behöver få ner designtiden. Vi kommer att utveckla mjukvaran och ta höjd för framtida utveckling, säger Emelie Strömshed, medgrundare och civilingenjör i teknisk design.

I framtiden hoppas de kunna skapa motsvarande skräddarsydda accessoarer för armproteser och hjälmar. Men i dagsläget är det benproteser som gäller för designbolaget som Emelie Strömshed grundade för nästan två år sedan tillsammans med ortopedingenjören Christian Veraeus och industridesignern, tillika vd:n, Staffan Dahlberg.

Än så länge har 25 pilotanvändare i Sverige, Norge och Danmark köpt skalen, genom remisser från ortopedkliniker. Nästa år räknar Malmöbolaget med att gå ut på mer bred front med försäljningen i Skandinavien. Det innebär att besöka fler kliniker för att öka kännedomen och sprida produkten.

– Men tanken är också att börja sälja mer direkt till konsumenten via hemsidan, så att vi har båda de vägarna, säger Emelie Strömshed.

Hon är än så länge bolagets enda heltidsanställda.

Felicia Frithiof

Malmöbolaget Anatomic Studios, som sysslar med 3D-printade accessoarer till benproteser, har fått Vinnovastöd på 1,4 miljoner kronor för att effektivisera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Uppåt för skånsk försvarsindustri

    IT-bolaget Mildef i Helsingborg har fått en av sina enskilt största ordrar, värd 200 miljoner kronor. Och Malmöbolaget Advenica har fått ett viktigt Nato-godkännande.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.


  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.