Malmöbolaget Anatomic Studios, som sysslar med 3D-printade accessoarer till benproteser, har fått Vinnovastöd på 1,4 miljoner kronor för att effektivisera designprocessen.
Varje skal, eller protesaccessoar som bolaget också kallar det, skräddarsys efter användarens önskemål. Det gör att designprocessen tar tid för Anatomic Studios. Mjukvaran har de tagit fram tillsammans med Axel Nordin, forskare inom generativ design på LTH, och det är samma team som ska vidareutveckla den.
– För att få en skalbarhet på det har vi insett att vi behöver få ner designtiden. Vi kommer att utveckla mjukvaran och ta höjd för framtida utveckling, säger Emelie Strömshed, medgrundare och civilingenjör i teknisk design.
I framtiden hoppas de kunna skapa motsvarande skräddarsydda accessoarer för armproteser och hjälmar. Men i dagsläget är det benproteser som gäller för designbolaget som Emelie Strömshed grundade för nästan två år sedan tillsammans med ortopedingenjören Christian Veraeus och industridesignern, tillika vd:n, Staffan Dahlberg.
Än så länge har 25 pilotanvändare i Sverige, Norge och Danmark köpt skalen, genom remisser från ortopedkliniker. Nästa år räknar Malmöbolaget med att gå ut på mer bred front med försäljningen i Skandinavien. Det innebär att besöka fler kliniker för att öka kännedomen och sprida produkten.
– Men tanken är också att börja sälja mer direkt till konsumenten via hemsidan, så att vi har båda de vägarna, säger Emelie Strömshed.
Hon är än så länge bolagets enda heltidsanställda.
Felicia Frithiof