fredag 22 november 2024

inloggad som

Danmark rör sig bort från aktietorkan – till fördel för hela regionen

|  
|  

Kort sagt: Det råder obalans för tillväxtbolag i  Öresundsregionen när det kommer till möjligheterna att få in pengar via aktiemarknaden: skånska entreprenörer kan luta sig mot privatpersoner med investeringssparkonton. I Danmark ser vi först nu en tydlig politisk vilja för liknande konton, som kan få landet ur börstorkan. Förebilden är svensk, och den danska övningen gynnar hela regionen.

Klik her for at se dansk version af analysen

Af Keld Broksø, Köpenhamsredaktör

Ett förslag från danska näringslivsministern Brian Mikkelsen (Konservative) om att Danmark inför så kallade investeringssparkonton efter svensk förebild är en gåva till hela regionens tillväxtbolag. Det kommer skapa ett helt annat engagemang i goda affärsideér, som också genomförs av bolag över sundet.

Svenskarna förbluffas ofta över att vi danskar i förhållande till dem har en aktiekultur på ulandsnivå: aktier är inte något allmänt danskarna har, utöver de som pensionsbolag förvaltar åt dem. Aktier är generellt inte något som man talar om i Danmark bland löntagare. När Danmark inte har en folklig aktiekultur betyder det lägre engagemang i näringslivet; det blir fjärran och elitistiskt.

Det bidrar, tillsammans med skadliga danska skatteregler, till att danska företag i stället låter sig börsnoteras i Stockholm. Bör den svenska sidan av Öresund inte bara vara glad för det?

Nej, även i en global värld betyder närhet något. Man ska inte undervärdera effekten av att man som investerare lätt kan besöka och identifiera sig med den verksamhet man investerar i. Om Själland kan öka tillväxten hos, inte minst små och mellanstora bolag, via mer dansk aktiekultur så ger det också större möjligheter för samarbete mellan tillväxtbolag över sundet.

Hur långt har Danmark kommit? En politisk majoritet med regeringen, Socialdemokraterne och Dansk Folkeparti är överens om att kopiera den svenska framgången med investeringssparkonto. Det skulle sänka skatten på aktieaffärer och förenkla beskattningen av transaktionerna något enormt. Det är slutet på ett danskt skattemässigt helvete att ta reda på vad skatten på en aktie faktiskt är.

Förslaget är med i ett större näringslivspaket, som kommer stötas och blötas i höstens budgetförhandlingar. Hur högt ska till exempel taket vara på ett investeringssparkonto? Regeringen menar 500.000 danska kronor. Socialdemokraterne vill preliminärt sänka det. Samtidigt som aktievinster i dag beskattas upp till 51.700 kronor om året med 27 procent – och vinster därutöver skattas med 42 procent – så innebär nya aktiekonton en årlig skatt på endast 1,25 procent av kontots pengar. Procentsatsen är inte huggen i sten, men riktningen är satt! Också mot att sänka skatten över de kommande kontonas tak. Här beskattar Danmark hårdare än Sverige.

Och slutligen föreslås bättre villkor för medarbetaraktier – eventuellt istället för lön. Förslaget är kontroversiellt i Danmark, men uppenbart förmånligt för uppstartsbolag.

Brian Mikkelsen hoppas att mellan 500.000 och 1 miljon danskar skaffar aktiesparkonton, men kommer titta avundsjukt på Sverige där över 1,8 miljoner svenskar har motsvarigheten. När Danmark kommer igång med aktiesparkonton så kommer svenska erfarenheter vara värdefulla för att påskynda utvecklingen. Danska bolag som Medical Prognosis, som noterades i Stockholm, har redan sagt att bättre dansk aktiekultur hade fått dem att stanna kvar.

Kanske har det ännu inte gått upp för Skåne vilken aktierevolution det är på gång i Danmark? Men Skåne kommer märka av den i form av danska bolag med långt större självförtroende och investeringslust – även på skånska sidan av Öresund.

Kort sagt: Det råder obalans för tillväxtbolag i  Öresundsregionen när det kommer till möjligheterna att få in pengar via aktiemarknaden: […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.