fredag 14 juni 2024

inloggad som

Seg upphandlingsprocess får Studybee att gå utomlands

Trots positiv respons från lärare och elever har Mincbolaget Studybee haft svårt att få fart på försäljningen av sin pedagogiska mjukvara. Istället satsar bolaget på att gå utomlands och därmed undgå segdragna svenska upphandlingsprocesser. Som hjälp på vägen är bolaget på vippen att ta in fyra miljoner kronor i riskkapital.

Skolor använder ofta Googles tjänster för inlämningsuppgifter, medan den pedagogiska bedömningen sker i andra digitala verktyg. Studybees insticksmodul gör att allt kan skötas i Google Classroom och lärarna slipper hoppa mellan olika program.

En pilotversion har testats av över 100 svenska skolor men trots positiv respons har Studybee, som grundades 2015, hittills bara lyckats teckna kontrakt med fem. Nu vänder man blicken utomlands i stället. De senaste veckorna har fyra skolor i Storbritannien blivit betalande kunder, och fler väntas bli det efter sommaren. Därefter väntar lansering i USA.

– Vår plan var tidigare att etablera verktyget i Sverige först, men att ta hem en stor offentlig upphandling här innebär kanske ett års arbete. För den typ av företag vi är i dag är det mer logiskt att satsa på den brittiska marknaden, säger Ian Rattigan – själv irländare – som menar att upphandlingsförfarandet blir en bromskloss för innovativa företag.

– Kommunen beskriver vilken produkt den vill ha och leverantören måste uppfylla alla krav. För oss skulle det innebära att vi behövde bygga om vår produkt till en kopia av våra konkurrenters, men det är ett koncept som vi inte tror på. Vi ser ingen anledning att bygga egna versioner av det som Google och Microsoft är bättre på, utan vill hellre komplettera dem med tätt integrerade lösningar för elevutveckling och pedagogisk bedömning, säger han.

De administrativa hindren för att ta sig in på brittiska skolor har visat sig vara mindre och därför fokuserar Studybee nu säljaktiviteten dit, samtidigt som man fortsätter att bearbeta svenska friskolor som inte omfattas av lagen om offentlig upphandling. Målet är att ha totalt 60 betalande kunder före årsskiftet.

Samtidigt är en investeringsrunda som påbörjades under våren på väg att avslutas. Planen har varit att ta in fyra miljoner kronor och enligt Ian Rattigan är man nästan i mål.

– Pengarna kommer från flera affärsänglar samt ett riskkapitalbolag, säger han.

Under våren deltar Studybee även i acceleratorprogrammet Fast Track Malmö. Studybee består av fem personer, varav tre med bakgrund på Sony Mobile och två lärare.

Elin Andersson Rosenstock

Trots positiv respons från lärare och elever har Mincbolaget Studybee haft svårt att få fart på försäljningen av sin pedagogiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.


  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.