fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony kör skarpt på Södersjukhuset

Sonys första kommersiella spårningsprojekt pågår sedan ett par månader på Södersjukhuset i Stockholm. Tekniken hjälper personalen att hitta viktig utrustning genom ett lokalt signalsystem.

Ett team på ett dussin personer från Sony Tracking Solution i Lund har jobbat ett år med att utveckla tekniken som nu testas i skarpt läge för första gången.

– Södersjukhuset är Sveriges största akutsjukhus med 320 patienter per dygn, att jämföra med Lund som har cirka 175, så det är ett bra ställe att verifiera nyttan på, säger Christer Månsson, som är projektets affärsutvecklare.

Så här går det till: utrustningen – i det här fallet ett 80-tal betydelsefulla objekt på sjukhuset som EKG- och ultraljudsmaskiner – taggas med en sändare som skickar ut en bluetooth-signal. Signalen tas upp av så kallade observatörer som sitter i vanliga elkontakter i rummen, som i sin tur skickar signalen vidare till molnet där en visuell bild skapas av sjukhusets lokaler med objektens positioner markerade.

Enligt Christer Månsson har man hittills visat på en tidsvinst på tolv minuter per anställd och arbetsdag tack vare uteblivet letande. Ledningen kan även följa upp och se hur mycket utrustningen används, var och i vilka situationer.

Parallellt med uppdraget på Södersjukhuset har Sony Tracking Solution just nu två liknande kommersiella projekt rullande i Sverige; ett på ett transportföretag och ett inom servicebranschen.

Sony Tracking Solution är en del av Sonys satsning på uppkopplade prylar, det som kallas Internet of Things, där Lundakontorets IOT Business Group fått ett samlat ansvar för Europa. Förutom spårning utvecklar de även tjänsten Smart Office som till exempel meddelar var det finns mötesrum lediga.

Magnus Erlandsson

Sonys första kommersiella spårningsprojekt pågår sedan ett par månader på Södersjukhuset i Stockholm. Tekniken hjälper personalen att hitta viktig utrustning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?