torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skuggtillvaro väntar på börsen

Kort sagt: Med långt över 100 Öresundsbolag noterade på de olika listorna var det länge sedan en plats på börsen också gav en garanterad plats i rampljuset. För mindre teknikbolag kan klivet ut i en publik miljö paradoxalt nog bli ett kliv in i skuggan.

Av Erik Olausson, chefredaktör

De senaste månaderna har varit minst sagt hektiska för Malmöbaserade Bimobject, som byggt upp ett digitalt bibliotek av detaljerade ritningar av möbler, material och konstruktionsdetaljer åt arkitekter och byggare. I januari tog bolaget över delar av Nasdaqnoterade Autodesks verksamhet, inklusive 270 kundkontrakt som beräknas generera 35 miljoner kronor i årliga intäkter – lika mycket som bolaget omsatte under hela 2016. I februari grundades ett nytt försäljningsbolag i Frankrike. Parallellt har Bimobject fått in hisnande 167 miljoner kronor i en riktad nyemission som gjorde danska logistik- och servicekoncernen Solar till 20-procentig ägare.

Om allt det här känns obekant är du knappast ensam, sett till mediebevakningen framstår Bimobjects utveckling det senaste året som en ovanligt väl bevarad hemlighet. Bortsett från en liten notis i danska Børsen har vinterns spektakulära affärer i princip passerat obemärkt förbi såväl de lokala som de nationella medierna.

Bimobject är ett nästan övertydligt exempel på vad som kan hända innovationsbolag när de varit listade ett tag. Företaget är inte tillräckligt stort och etablerat för att bevakas löpande av affärspressen men inte heller tillräckligt litet och nystartat för att plockas upp av de specialmedier som är inriktade på uppstartsbolag.

Börsens krav på bred informationsspridning gör det dessutom omöjligt att läcka nyheter exklusivt till enskilda medier, ett klassiskt PR-trick för att få större genomslag. Börsreglerna är också huvudskälet till att vi på Rapidus skriver mindre om de skånska innovationsföretagen efter att de noterat sig – det är betydligt svårare att vara först med nyheter som bolagen själva inte får bekräfta utan att bryta mot regelverket.

Det finns visserligen några nytillkomna aktörer i gränslandet mellan journalistik och marknadsföring – som Finwire och Biostock – men dessa riktar sig främst till investerare, inte till en allmänhet intresserad av regionens näringsliv.

Dynamiken syns tydligt i en undersökning PR-byrån Aspekta genomförde i höstas bland ett tiotal vd:ar till sydsvenska bolag som listat sig de senaste två åren. Här talar Aspekta givetvis i egen sak, Malmöbyrån får stora delar av sina inkomster från företag som är noterade och vill synas mera. Men svaren i rundringningen är ändå väldigt talande:

”Efter noteringen och den första kvartalsrapporten gick vi in ett informationsvacuum. I samband med noteringen, som är en nyhet i sig, har man fullt upp med att kommunicera. Sedan är det förvånande hur tyst det blir” säger en av de anonyma vd:arna.

Problematiken späs på av att konkurrensen om uppmärksamheten hårdnar i takt med att allt fler teknik- och life sciencebolag väljer att lista sig. I dag är en bra bit över 100 bolag i Öresundsregionen noterade på de svenska listorna, vilket innebär en fördubbling på bara några år.

Det är en utveckling som Rapidus har svårt att på egen hand kompensera för. Men vi gör vad vi kan – exempelvis genom att plocka upp Bimobjects senaste utveckling i en snabbanalys nära dig.

Kort sagt: Med långt över 100 Öresundsbolag noterade på de olika listorna var det länge sedan en plats på börsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.