onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Avgörande nära för Galectos miljardaffär

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb håller just nu på att ta beslut om de ska köpa Galecto Biotech och dess läkemedelskandidat mot lungfibros. De senaste kliniska försöken är avslutade, uppger Galectos vd Hans Schambye. Därmed har Bristol-Myers Squibb mindre än 60 dagar kvar att bestämma sig om de ska genomföra affären, värd uppåt 444 miljoner dollar.

Hösten 2014 slöt bolagen avtalet som har ett potentiellt värde av 444 miljoner dollar. Där ingår initiala betalningar, kliniska och regulatoriska milstolpebetalningar, samt rätten till framtida försäljning av svensk-danska Galectos läkemedelskandidat TD139 i hela världen. Enligt avtalet har Bristol-Myers Squibb optionsrätt under 60 dagar efter fas Ib/IIa-studien. Den har nyligen avslutats, uppger Hans Schambye utan att vilja ge fler detaljer.

– Jag kan tyvärr inte ge dig några uppgifter kring resultaten från de kliniska försöken eller vad vi har för några diskussioner med BMS, säger han till Rapidus.

Läkemedelskandidaten påverkar regleringen av galectiner, proteiner i kroppen som visat sig vara inblandade i flera sjukdomsförlopp som exempelvis fibros, inflammation och cancer. Substansen ska inhaleras och kan stoppa eller sakta ner den dödliga sjukdomen lungfibros som drabbar runt 200.000 personer i västvärlden och där det i dag inte finns någon bra behandling.

Galecto Biotech bildades 2011 av kemiprofessorn Ulf Nilsson och biologiprofessorn Hakon Leffler, båda forskare vid Lunds universitet, professor Tariq Sethi vid King’s College i London samt Hans Schambye. Ägare är bland andra Novo Seeds, Sunstone Capital, Seed Capital och Merck Serono Ventures samt Almi.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb håller just nu på att ta beslut om de ska köpa Galecto Biotech och dess läkemedelskandidat mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.