måndag 25 november 2024

inloggad som

U-blox gasar på i Skåne med teknik för förarlösa bilar

Sedan Malmöbolaget ConnectBlue köptes upp av schweiziska U-blox våren 2014 har personalstyrkan närapå fördubblats till 56 anställda – med fler personer på väg in. Ett 20-tal av nytillskotten är tidigare Sony- eller Ericssonanställda.

Börsnoterade U-blox slantade upp 185 miljoner kronor för Malmöföretaget ConnectBlue och dess expertis inom bluetooth- och wifi-teknik. Affären följdes av ytterligare två uppköp: ett grekiskt och ett tyskt bolag med snarlik inriktning.

De tre uppköpta bolagen har samlats i en 110 personer stark avdelning inriktad på radiokommunikation med kort räckvidd, som styrs från Malmö. Och det är ett segment där U-blox satsar. Sedan uppköpet har kontorets 32 medarbetare blivit 56, och fler är på väg in.

christina_bjorkander_ublox– Några börjar om en vecka, och vi har tre lediga tjänster ute. Dessutom kommer vi att behöva anställa ännu fler under 2017, säger Christina Björkander, marknadskommunikatör på U-blox Malmö.

ConnectBlues grundare och vd Rolf Nilsson fanns kvar som platschef för U-blox i Malmö under en övergångsperiod. I somras slutade han och har inte ersatts i sin roll.

Bland de projekt som U-blox Malmö har jobbat med sedan uppköpet kan nämnas ett samarbete med Halmstadsbaserade kunden HMS, som jobbar med industriell automationsutrustning. U-blox Malmö har utvecklat ett chip som, sedan det monterats in en industrirobot eller ett verktyg, kan kopplas mot en vanlig telefon eller surfplatta. Tekniken kan även användas i konsumentprodukter, till exempel för att fjärrstyra larm eller ventilationsutrusning.

Att bli en del av U-blox har också inneburit att Malmökontoret jobbar mer mot bilindustrin än tidigare.

– Vi är inblandade i flera projekt med självkörande bilar som ska kunna prata med varandra och med trafikljus så att man undviker olyckor, optimerar trafikflöden och sparar energi, säger produktstrategichefen Håkan Svegerud.

USA tros vara på gång med en ny lagstiftning som kräver att nya bilar utrustas med sådana funktioner.

– Vi har moduler klara som vi deltar i försöksverksamhet med. På så vis har vi beredskap för när marknaden tar fart på riktigt, säger Håkan Svegerud.

2015 landade U-blox globala omsättning på motsvarande tre miljarder kronor, en fördubbling sedan 2012.

Elin Andersson Rosenstock

Sedan Malmöbolaget ConnectBlue köptes upp av schweiziska U-blox våren 2014 har personalstyrkan närapå fördubblats till 56 anställda – med fler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.