tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

U-blox gasar på i Skåne med teknik för förarlösa bilar

Sedan Malmöbolaget ConnectBlue köptes upp av schweiziska U-blox våren 2014 har personalstyrkan närapå fördubblats till 56 anställda – med fler personer på väg in. Ett 20-tal av nytillskotten är tidigare Sony- eller Ericssonanställda.

Börsnoterade U-blox slantade upp 185 miljoner kronor för Malmöföretaget ConnectBlue och dess expertis inom bluetooth- och wifi-teknik. Affären följdes av ytterligare två uppköp: ett grekiskt och ett tyskt bolag med snarlik inriktning.

De tre uppköpta bolagen har samlats i en 110 personer stark avdelning inriktad på radiokommunikation med kort räckvidd, som styrs från Malmö. Och det är ett segment där U-blox satsar. Sedan uppköpet har kontorets 32 medarbetare blivit 56, och fler är på väg in.

christina_bjorkander_ublox– Några börjar om en vecka, och vi har tre lediga tjänster ute. Dessutom kommer vi att behöva anställa ännu fler under 2017, säger Christina Björkander, marknadskommunikatör på U-blox Malmö.

ConnectBlues grundare och vd Rolf Nilsson fanns kvar som platschef för U-blox i Malmö under en övergångsperiod. I somras slutade han och har inte ersatts i sin roll.

Bland de projekt som U-blox Malmö har jobbat med sedan uppköpet kan nämnas ett samarbete med Halmstadsbaserade kunden HMS, som jobbar med industriell automationsutrustning. U-blox Malmö har utvecklat ett chip som, sedan det monterats in en industrirobot eller ett verktyg, kan kopplas mot en vanlig telefon eller surfplatta. Tekniken kan även användas i konsumentprodukter, till exempel för att fjärrstyra larm eller ventilationsutrusning.

Att bli en del av U-blox har också inneburit att Malmökontoret jobbar mer mot bilindustrin än tidigare.

– Vi är inblandade i flera projekt med självkörande bilar som ska kunna prata med varandra och med trafikljus så att man undviker olyckor, optimerar trafikflöden och sparar energi, säger produktstrategichefen Håkan Svegerud.

USA tros vara på gång med en ny lagstiftning som kräver att nya bilar utrustas med sådana funktioner.

– Vi har moduler klara som vi deltar i försöksverksamhet med. På så vis har vi beredskap för när marknaden tar fart på riktigt, säger Håkan Svegerud.

2015 landade U-blox globala omsättning på motsvarande tre miljarder kronor, en fördubbling sedan 2012.

Elin Andersson Rosenstock

Sedan Malmöbolaget ConnectBlue köptes upp av schweiziska U-blox våren 2014 har personalstyrkan närapå fördubblats till 56 anställda – med fler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]