söndag 24 november 2024

inloggad som

Genombrottsorder i USA för patentsökt träskiva

Skånska innovationsbolaget Freedesk har fått en order på 1.000 exemplar av sin höj- och sänkbara skiva från en amerikansk distributör. Under 2016, som är första helåret på marknaden, räknar grundaren Stefan Westergård med att omsätta 3-4 miljoner kronor.

Freedesks patentsökta träkonstruktion fungerar som en manuellt höj- och sänkbar skiva att sätta ovanpå till exempel skrivbordet för den som vill stå upp och jobba. Utöver uppmärksamhet från svenska skolor, arbetsplatser och privatpersoner har skivan väckt intresse hos en amerikansk möbeldistributör som lagt en order på 1.000 skivor, som i konsumentledet kostar närmare 2.500 kronor styck.

Stefan Westergård– De kommer på plats i oktober för lansering, sedan har han aviserat ytterligare en order på 1.000 skivor snart, och bett oss att förbereda en produktionskapacitet på minst 10.000 bord per månad inför 2017, säger Stefan Westergård.

Han är civilingenjör i ergonomisk design och har arbetat fram skivan tillsammans med möbelsnickaren Martin Stark och industridesignern Patrik Bruzelius. Med i projektet är även Anton och Oscar Troedsson, som driver ett antal e-handelsbutiker. Bortsett från vissa intäkter från en crowdfunding-kampanj har kvintetten hittills finansierat utvecklingen med egna medel. Men nu siktar Stefan Westergård på att ta in externt kapital.

– Målet är att få in fem miljoner kronor innan sommaren, säger han.

Utöver marknadsföring ska pengarna gå till vidare produktutveckling, som bland annat handlar om att förse konstruktionen med en fjädermekanism eller elmotor för att det ska gå att lyfta och justera skivan även när den är tungt lastad.

Erik Olausson

Skånska innovationsbolaget Freedesk har fått en order på 1.000 exemplar av sin höj- och sänkbara skiva från en amerikansk distributör. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.