onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sigma Connectivity: ”Vårt största projekt hittills”

Det senaste året har Sigma Connectivity i hemlighet utvecklat Schweiziska Sirin Labs nya mobiltelefon. Uppdraget är det hittills största för Lundabolaget och även framöver kommer tiotals medarbetare på Sigma Connectivity arbeta med uppgraderingar och vidareutvecklingar, uppger försäljningschefen Ola Möllerström.

Sirin Labs har sedan de fick in 72 miljoner dollar i riskkapital 2013 arbetat på att utveckla den nya telefonen, som visades upp för första gången i London i går. Med en prislapp på motsvarande 115.000 kronor är målgruppen främst affärsmän och kändisar som är villiga att betala för extrema säkerhetskrav och skydd mot intrång från hackare och myndigheter.

Våren 2015 blev Sigma Connectivity kontrakterade att bistå i utvecklingen. Ola Möllerström vill inte uppge exakt hur mycket uppdraget varit värt i kronor och ören.

Ola Möllerström– Men det är vårt största uppdrag hittills. Under de mest intensiva topparna har 123 personer hos oss arbetat med projektet, säger han till Rapidus.

Sirin Labs produktchef Fredrik Öijer är veteran från Sony Mobile och delar i dag sin tid mellan bolagets utvecklingavdelning i Tel Aviv och en adress i Lund. Sirin Labs etablering i Lund saknar dock egna anställda och enligt Fredrik Öijer finns det i dagsläget inga planer på nyanställningar i Skåne.

Fredrik Öijer– Sirin Labs är en ganska unik konstellation och vi har försökt att inte etablera oss för mycket på en specifik geografisk plats. Det är så vi kommer fortsätta jobba, säger han till Rapidus.

Det innebär att Sigma Connectivity även framöver kommer ha ett omfattande uppdrag för Sirin Labs.

– En sådan här produkt kräver alltid uppgraderingar och vidareutvecklingar. För vår del är det ett arbete som fortgår och i dag arbetar tiotals anställda hos oss med detta, säger Ola Möllerström.

Enligt Fredrik Öijer är telefonen som avtäcktes i går bara början på Sirin Labs produktion.

– Jag kan inte prata så mycket om det, men det är tänkt att det ska komma uppföljare. Kanske även produkter inom andra områden, men det är för tidigt att säga.

För Sigma Connectivity har det lukrativa uppdraget redan hunnit sätta avtryck i böckerna. 2014, som var Sigma Connectivitys första hela räkenskapsår, omsatte bolaget 206 miljoner kronor. Under 2015 ökade den siffran till strax över 230 miljoner kronor uppger Ola Möllerström.

Sigma Connectivity bildades som en avknoppning från Sony Mobile och mobiljätten var initialt bolagets enda kund. I dag har Sigma Connectivity runt 130 kunder och Sony-koncernen står enligt Ola Möllerström bara för två procent av omsättningen. Bolaget har i dag 235 fast anställda och har som mest sysselsatt ytterligare ett 60-tal underkonsulter under vintern. Lejonparten av personalstyrkan finns i Lund, med tolv anställda i Warszawa och en handfull i San José och Malmö.

Erik Olausson

Det senaste året har Sigma Connectivity i hemlighet utvecklat Schweiziska Sirin Labs nya mobiltelefon. Uppdraget är det hittills största för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]