söndag 24 november 2024

inloggad som

Alligator får 40 miljoner i första milstolpebetalning

Läkemedelsföretaget Alligator Bioscience har genom licensaffären med Johnson & Johnson tillförts över 350 miljoner kronor sedan affären slöts i augusti förra året. Nu har Medicon Village-företaget även fått in sin första milstolpebetalning på drygt 40 miljoner kronor.

Kapitalinjektionen kommer som betalning för utökad forskning kring den läkemedelskandidat, ADC-1013, som Johnson & Johnson köpt rättigheterna till. I de kliniska studier som redan pågår aktiveras immunförsvaret genom att läkemedelskandidaten appliceras direkt i en cancertumör. Nu utökas de kliniska studierna genom att substansen även ska testas för systemisk administrering, det vill säga när läkemedlet sprids i hela kroppen.

Licensaffären innebär att Alligator genomför den första pågående kliniska studien med ADC-1013, och att Johnson & Johnson därefter tar över utvecklingen av läkemedelskandidaten. När systemisk administrering påbörjas inom några veckor innebär det Alligators studie att utökas.

Per_Norlén– Vi hoppas kunna vara färdiga under året med att hitta en dos för injicering direkt i tumören. För systemisk behandling räknar vi med att ha identifierat en dos tidigt under nästa år, säger Per Norlén, vd för Alligator Bioscience.

En fördel med systemisk administrering är att det fungerar för fler patienter, även de med tumörer i områden som inte passar för injektioner. En nackdel är att biverkningarna kan bli fler, även om Alligator Bioscience prekliniska studier visar tecken på att antikroppen är säker för systemisk behandling.

Under året ska Johnson & Johnson även påbörja egna kliniska studier i USA vilka delvis kommer att ersätta den studie som Alligator driver.

Utöver den utökade kliniska studien har Johnson & Johnson och Alligator Bioscience även ingått ett forskningssamarbete som syftar till att ta fram mer preklinisk data. Avtalet, som sträcker sig över ett år i taget, innebär att Johnson & Johnson betalar för två och en halv forskningstjänst på Alligator Bioscience samt omkostnaderna som följer av framtagningen av data.

– Värdet i detta avtal ligger i att vi ökar förståelsen för produkten samtidigt som Alligator kunnat bygga ut verksamheten ytterligare, säger Per Norlén.

Alligator Bioscience grundades 2001 och har i dag omkring 35 anställda. Största ägare är Banque Internationale à Luxembourg SA, följt av danska Sunstone Capital. Johnson & Johnson äger i dag cirka 7,4 procent av företaget.

Hanna Sigeman

Läkemedelsföretaget Alligator Bioscience har genom licensaffären med Johnson & Johnson tillförts över 350 miljoner kronor sedan affären slöts i augusti […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.