tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Alligator får 40 miljoner i första milstolpebetalning

Läkemedelsföretaget Alligator Bioscience har genom licensaffären med Johnson & Johnson tillförts över 350 miljoner kronor sedan affären slöts i augusti förra året. Nu har Medicon Village-företaget även fått in sin första milstolpebetalning på drygt 40 miljoner kronor.

Kapitalinjektionen kommer som betalning för utökad forskning kring den läkemedelskandidat, ADC-1013, som Johnson & Johnson köpt rättigheterna till. I de kliniska studier som redan pågår aktiveras immunförsvaret genom att läkemedelskandidaten appliceras direkt i en cancertumör. Nu utökas de kliniska studierna genom att substansen även ska testas för systemisk administrering, det vill säga när läkemedlet sprids i hela kroppen.

Licensaffären innebär att Alligator genomför den första pågående kliniska studien med ADC-1013, och att Johnson & Johnson därefter tar över utvecklingen av läkemedelskandidaten. När systemisk administrering påbörjas inom några veckor innebär det Alligators studie att utökas.

Per_Norlén– Vi hoppas kunna vara färdiga under året med att hitta en dos för injicering direkt i tumören. För systemisk behandling räknar vi med att ha identifierat en dos tidigt under nästa år, säger Per Norlén, vd för Alligator Bioscience.

En fördel med systemisk administrering är att det fungerar för fler patienter, även de med tumörer i områden som inte passar för injektioner. En nackdel är att biverkningarna kan bli fler, även om Alligator Bioscience prekliniska studier visar tecken på att antikroppen är säker för systemisk behandling.

Under året ska Johnson & Johnson även påbörja egna kliniska studier i USA vilka delvis kommer att ersätta den studie som Alligator driver.

Utöver den utökade kliniska studien har Johnson & Johnson och Alligator Bioscience även ingått ett forskningssamarbete som syftar till att ta fram mer preklinisk data. Avtalet, som sträcker sig över ett år i taget, innebär att Johnson & Johnson betalar för två och en halv forskningstjänst på Alligator Bioscience samt omkostnaderna som följer av framtagningen av data.

– Värdet i detta avtal ligger i att vi ökar förståelsen för produkten samtidigt som Alligator kunnat bygga ut verksamheten ytterligare, säger Per Norlén.

Alligator Bioscience grundades 2001 och har i dag omkring 35 anställda. Största ägare är Banque Internationale à Luxembourg SA, följt av danska Sunstone Capital. Johnson & Johnson äger i dag cirka 7,4 procent av företaget.

Hanna Sigeman

Läkemedelsföretaget Alligator Bioscience har genom licensaffären med Johnson & Johnson tillförts över 350 miljoner kronor sedan affären slöts i augusti […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

  • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

    Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

  • Amniotics köps upp

    Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

  • 335 Mkr till Rapidus-34:a

    Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.