söndag 24 november 2024

inloggad som

Sol Voltaics tar in 49 miljoner – merparten från Saudiarabien

Sol Voltaics i Lund fyller på kassan med ytterligare 49 miljoner kronor, kan Rapidus avslöja. Merparten av pengarna kommer från ett bolag under King Saud University, som kliver in som nya ägare i nanoteknikbolaget.

Vd Erik Smith vill i dagsläget inte kommentera emissionen. Men enligt dokument som Rapidus tagit del av är Riyadh Valley Company den största investeraren i nyemissionen, som landade på totalt 48,9 miljoner kronor. Riyadh Valley Company är King Saud Universitys investeringsbolag och satsar bland annat i företag som sysslar med förnybar energi. I portföljen finns sedan tidigare japanska elbilstillverkaren GLM och nordamerikanska Solexel, som utvecklar kiselbaserade solceller.

Bland övriga investerare i Sol Voltaics färska emission syns tidigare ägare Industrifonden, norska Kagra Gruppen, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management.

Sol Voltaics utvecklar och producerar nanotrådar som skapas i en patenterad gasprocess kallad Aerotaxy. Trådarna överförs till en ogenomskinlig plastfilm som draperas över solceller vars verkningsgrad därmed kan öka från 16 till 27 procent. Sol Voltaics utökade under sommaren lokalytan i Active Biotech-huset i Lund från 600 till 1.000 kvadratmeter för att få plats att utveckla sin produktion.

Bolaget är en avknoppning från Lunds universitets nanometerforskning och sysselsätter ett 30-tal personer. Så sent som i höstas fick Sol Voltaics in totalt 44 miljoner kronor från Energimyndigheten och den tunga ägarskaran, en åtgärd som Erik Smith beskrev som en ”bryggfinansiering”.

Emily Binks

Sol Voltaics i Lund fyller på kassan med ytterligare 49 miljoner kronor, kan Rapidus avslöja. Merparten av pengarna kommer från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.