onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Kung Markatta-veteran miljonsatsar på skånsk jordbruksteknik

Peter Enberg, affärsängel och före detta vd för Kung Markatta, blir både delägare och försäljningsansvarig för Malmöbolaget Agrilogik. Genom en riktad nyemission på 2,5 miljoner kronor går han in som 20-procentig ägare.

Peter Enberg fick upp ögonen för Agrilogik vid en investeringsträff med Connect Skåne i december förra året.

– Kundnyttan var tydlig, kundgruppen var tydlig och dessutom genererar det en miljövinst. Jag kände att det var viktigt att kapitalet inte blev en flaskhals för expansion här, säger Peter Enberg till Rapidus.

Agrilogiks innovation är en mobil enhet för gödselseparering som leder till produkten Bioströ, som tas fram genom att separera ut växtfibrer från flytgödsel. Resultatet är en torr fraktion som liknar en blandning av spån och torv och fungerar som strömedel till både liggbås och ströbäddar. Enligt Agrilogik är detta billigare än vanliga strömedel och framförallt blir bönderna självförsörjande med strö.

­Filip_Celander– Vi gillade att Peter Enberg ville engagera sig även operativt och var beredd att gå in med kött, blod och timmar i vårt bolag, säger Agrilogiks vd Filip Celander som tillsammans med kompanjonen Johan Haglund startade företaget 2014.

De båda grundarna kommer trots kapitaltillskottet från Peter Enberg ha ett fortsatt majoritetsägande i bolaget.

Agrilogik har de senaste åren rakat hem en rad priser och stipendier bland annat från Venture Cup Syd och Sten K Johnsons stiftelse. Bolaget var även nominerat till Årets näringslivsrookie på Malmö näringslivsgala.

Peter Enberg sålde delar av Kung Markatta till riskkapitalbolaget Priveq 2013. De senaste åren har han gått in med kapital i flera skånska bolag, bland andra Orbital Systems och Speximo.

Magnus Erlandsson

Peter Enberg, affärsängel och före detta vd för Kung Markatta, blir både delägare och försäljningsansvarig för Malmöbolaget Agrilogik. Genom en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.