måndag 29 april 2024

inloggad som

Kung Markatta-veteran miljonsatsar på skånsk jordbruksteknik

Peter Enberg, affärsängel och före detta vd för Kung Markatta, blir både delägare och försäljningsansvarig för Malmöbolaget Agrilogik. Genom en riktad nyemission på 2,5 miljoner kronor går han in som 20-procentig ägare.

Peter Enberg fick upp ögonen för Agrilogik vid en investeringsträff med Connect Skåne i december förra året.

– Kundnyttan var tydlig, kundgruppen var tydlig och dessutom genererar det en miljövinst. Jag kände att det var viktigt att kapitalet inte blev en flaskhals för expansion här, säger Peter Enberg till Rapidus.

Agrilogiks innovation är en mobil enhet för gödselseparering som leder till produkten Bioströ, som tas fram genom att separera ut växtfibrer från flytgödsel. Resultatet är en torr fraktion som liknar en blandning av spån och torv och fungerar som strömedel till både liggbås och ströbäddar. Enligt Agrilogik är detta billigare än vanliga strömedel och framförallt blir bönderna självförsörjande med strö.

­Filip_Celander– Vi gillade att Peter Enberg ville engagera sig även operativt och var beredd att gå in med kött, blod och timmar i vårt bolag, säger Agrilogiks vd Filip Celander som tillsammans med kompanjonen Johan Haglund startade företaget 2014.

De båda grundarna kommer trots kapitaltillskottet från Peter Enberg ha ett fortsatt majoritetsägande i bolaget.

Agrilogik har de senaste åren rakat hem en rad priser och stipendier bland annat från Venture Cup Syd och Sten K Johnsons stiftelse. Bolaget var även nominerat till Årets näringslivsrookie på Malmö näringslivsgala.

Peter Enberg sålde delar av Kung Markatta till riskkapitalbolaget Priveq 2013. De senaste åren har han gått in med kapital i flera skånska bolag, bland andra Orbital Systems och Speximo.

Magnus Erlandsson

Peter Enberg, affärsängel och före detta vd för Kung Markatta, blir både delägare och försäljningsansvarig för Malmöbolaget Agrilogik. Genom en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.