tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till bakterieforskaren Emanuel Smeds…

|  
|  

… vars affärsidé Species Predictors, artspecifika test-kit som ska förhindra onödiga djurexperiment, är nominerad till Venture Cups regionfinal.

Vad forskar du på?

emanuel smeds– Jag är intresserad av de proteiner som bakterierna skjuter ut för att stänga av immunförsvaret vid sepsis, det man tidigare kallade blodförgiftning. Det pågår mycket forskning på läkemedel mot sepsis, men ingen har lyckats. Bland annat vill man göra livet surt för bakterierna, genom att angripa dessa proteiner.

Vad är problemet?

– Proteinerna kan vara väldigt djurspecifika och ett problem är att man testar läkemedlet på ett djur, men sedan funkar det inte på människor. Man gör massor av onödiga djurtester.

Vad har du utvecklat för test?

– Exakt hur det går till kan jag inte berätta. Men med provrörstestet kan man redan i labbet säga om det är lönt att testa på möss eller på råttor.

Vilka är de tänkta kunderna?

– Både universitetsforskare och läkemedelsbolag världen över.

När sätter du igång?

– Jag kommer starta bolaget inom ett halvår. En fördel är att det inte är ett diagnostiskt test, så jag behöver inte en massa godkännanden.

Bland övriga nominerade finns Mypaper, en blandning av iTunes och Spotify för digitala nyheter,  Hampahus, modulhus i hampabetong och en belastningsfri sjukhussäng från Innovation Movement.

Olof Peterson

 

 

… vars affärsidé Species Predictors, artspecifika test-kit som ska förhindra onödiga djurexperiment, är nominerad till Venture Cups regionfinal. Vad forskar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.