tisdag 30 april 2024

inloggad som

Fem snabba till bakterieforskaren Emanuel Smeds…

|  
|  

… vars affärsidé Species Predictors, artspecifika test-kit som ska förhindra onödiga djurexperiment, är nominerad till Venture Cups regionfinal.

Vad forskar du på?

emanuel smeds– Jag är intresserad av de proteiner som bakterierna skjuter ut för att stänga av immunförsvaret vid sepsis, det man tidigare kallade blodförgiftning. Det pågår mycket forskning på läkemedel mot sepsis, men ingen har lyckats. Bland annat vill man göra livet surt för bakterierna, genom att angripa dessa proteiner.

Vad är problemet?

– Proteinerna kan vara väldigt djurspecifika och ett problem är att man testar läkemedlet på ett djur, men sedan funkar det inte på människor. Man gör massor av onödiga djurtester.

Vad har du utvecklat för test?

– Exakt hur det går till kan jag inte berätta. Men med provrörstestet kan man redan i labbet säga om det är lönt att testa på möss eller på råttor.

Vilka är de tänkta kunderna?

– Både universitetsforskare och läkemedelsbolag världen över.

När sätter du igång?

– Jag kommer starta bolaget inom ett halvår. En fördel är att det inte är ett diagnostiskt test, så jag behöver inte en massa godkännanden.

Bland övriga nominerade finns Mypaper, en blandning av iTunes och Spotify för digitala nyheter,  Hampahus, modulhus i hampabetong och en belastningsfri sjukhussäng från Innovation Movement.

Olof Peterson

 

 

… vars affärsidé Species Predictors, artspecifika test-kit som ska förhindra onödiga djurexperiment, är nominerad till Venture Cups regionfinal. Vad forskar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.