Kort sagt: Att IBM öppnar en ny skånsk utvecklingsavdelning inom bland annat molntjänster, mobilmjukvara och analys av stora datamängder är ingen slump. Området har de senaste åren växt till att utgöra en fjärdedel av IBM:s omsättning då den tidigare hårdvarujätten ömsar skinn i rasande fart.
Av Erik Olausson, chefredaktör
M:et i IBM står fortfarande för machine, men annars är det snart inte mycket som minner om att den amerikanska IT-jätten under mer än 100 år varit en av hårdvarubranschens verkliga pionjärer. Efter att tidigare gjort sig av med PC-tillverkningen sålde IBM förra året stora delar av sin servertillverkning till kinesiska Lenovo. För någon månad sedan blev den senaste affären klar då IBM betalade 1,5 miljarder dollar till kontraktstillverkaren GlobalFoundries för att bli kvitt sin produktion av mikrochip.
Istället är det inom utveckling och konsulttjänster inom mjukvara som vd Ginni Rometty ser framtiden. Under 2014 satsade IBM exempelvis en miljard dollar på att vidareutveckla Watson, ett självlärande system för analys av stora datamängder som fick rubriker 2011 då det slog de mänskliga stormästarna i frågesportprogrammet Jeopardy. Watson används bland annat av Twitter för att hitta mönster i 500 miljoner dagliga Twitterinlägg.
IBM har också gått ihop med Apple för att utveckla appar för olika affärsändamål åt exempelvis piloter och försäkringsförsäljare ute i fält. Parallellt satsar IBM på att sälja molnlösningar till företag, bara i år satsar jätten en miljard dollar på att bygga 40 nya serverhallar för ändamålet.
IBM följer därmed i spåren av HP, som också rör sig bort från marginalpressad hårdvarutillverkning och satsar på olika former av mjukvaruutveckling. En lokal parallell finns i Precise Biometrics i Lund, som länge kämpat för att få avsättning för sin teknik med fingeravtrycksläsning. Precise säljer fortfarande hårdvara i form av mobilskalet Tactivo, men det är utlicensieringen av mjukvaran till kinensiska mobiltillverkare som den senaste tiden gett bolaget vind i seglen.
IBM har i dag närmare 1.900 anställda i Sverige, där merparten arbetar som konsulter och utvecklare inom mjukvara. I Skåne sysselsätter IT-jätten 150, varav 130 vid det nuvarande kontoret i Malmö.
Minst 300 ska anställas vid det nya utvecklingscentret fram till 2017. Var inom Malmös gränser det placeras är inte bestämt än uppger IBM:s svenska presschef Lennart Malm, men inriktningen ska vara molntjänster, IT-säkerhet, mobilteknik, sociala medier och analys av stora datamängder. Det låter avlägset för den som fortfarande förknippar IBM med källarservrar och superdatorer, men dessa områden har sedan 2010 växt från 13 till 27 procent av koncernens omsättning.
Ur det perspektivet kommer IBM:s satsning inte som någon överraskning. Men att IT-jätten väljer just Malmö är givetvis en nyhet − som säkert får en och annan Lundabo att höja på ögonbrynen men som bådar gott för regionens dragningskraft framöver.