torsdag 21 november 2024

inloggad som

Annexin fyller kassan för fas I-studier

Det relativt nystartade bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals, med bas i Veberöd, har under våren tagit in fem miljoner kronor genom en nyemission. I dagarna inleds den andra finansieringsomgången för att ta in ytterligare tio miljoner.

– De pengar vi tar in under hösten kommer vi att använda till att genomföra en preklinisk säkerhetsstudie i början av 2016. Bolaget räknar med att inleda en klinisk fas I-studie senare under samma år, säger vd Thomas Andersson till Rapidus.

Annexin Pharmaceuticals utvecklar ett läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar, baserat på det kroppsegna antiinflammatoriska proteinet Annexin A5. Hjärtinfarkt och åderförkalkning är primära områden, men forskarna bakom bolaget ser även möjligheter att behandla olika blödarfebrar, som ebola och dengue.

Thomas Andersson– När det gäller Annexin A5 ser vi inte att någon ligger före oss. Blödarfebrar är det många bolag som jobbar med, men det är främst vaccin som de jobbar med. Det kommer alltid finnas behov av medicin som hjälper patienterna att överleva, säger Thomas Andersson, som har ett förflutet som vd för LU Bioscience.

Annexin Pharmaceuticals läkemedel grundar sig på forskning från Karolinska Institutet. Projektet utvecklades vidare inom Karolinska Development men sedan såldes tillbaka forskarna, bland annat Anna Frostegård med bolaget Medirista.

– Det betyder att det redan är mycket arbete nedlagt på djurstudier och produktionsmetod, något som brukar vara ett svart hål för nystartade bioteknikbolag, säger Thomas Andersson.

Annexin Pharmaceuticals grundades 2014 av Thomas Andersson, Anna Frostegård och Marianne Svärd, som tillsammans äger cirka 80 procent av bolaget. Under sommaren utökades styrelsen med Mats Pårup, tidigare patentchef på Novartis och AstraZeneca, samt Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminster och styrelseledamot i internationella organet Gavi, som genomför vaccinationsprogram med bland andra Bill Gates som finansiär.

Annexin Pharmaceuticals har hittills fått 500.000 kronor i stöd av Vinnova, och fler ansökningar om utvecklingsbidrag är planerade. Så fort denna finansieringsrunda avslutas ska nästa inledas, också den på åtminstone tio miljoner kronor uppger Thomas Andersson.

Det relativt nystartade bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals, med bas i Veberöd, har under våren tagit in fem miljoner kronor genom en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.