måndag 20 maj 2024

inloggad som

ESS kammar hem 194 miljoner från EU-fond

Ännu fattas 2,5 procent av finansieringen till jätteprojektet ESS. Men en stor del av det hålet fylls nu igen av EU-medel sedan 194 miljoner kronor i det nationella regionalfondsprogrammet vikts exklusivt åt forskningsanläggningen i Lund.

ESS-bygget som det ser ut i dag. Foto: Perry Nordeng.
ESS-bygget som det ser ut i dag. Foto: Perry Nordeng.

Det nationella regionalfondsprogrammet ska komplettera de åtta regionala strukturfondsprogrammen och fungera som en gemensam pott som aktörer från hela landet kan slåss om för satsningar på bland annat entreprenörskap och energieffektiviseringar. Men inte hela potten. Runt 17 procent, motsvarande 194 miljoner kronor, har vikts specifikt åt ESS-bolaget, som till början av hösten ombildas till en Eric, European Research Infrastructure Consortium.

Upplägget hamrades fram mellan den tidigare regeringen och EU-kommissionen. Pengarna ska gå in i grundbudgeten för ESS, med vissa restriktioner.

− De får inte gå till byggentreprenaden utan är öronmärkta för forskningsinfrastruktur, exempelvis vetenskapliga instrument, säger Jenny Perslow, områdesansvarig för ESS på Tillväxtverket, som hanterar det nationella regionalfondsprogrammet.

Totalt ska 1,1 miljarder kronor förmedlas genom det nationella regionalfondsprogrammet fram till 2020. Första ansökningsomgången öppnar i sommar och ESS andel kan därmed komma forskningsanläggningen till del först till hösten. Själva ansökningen blir enbart en formalitet för ESS, uppger Jenny Perslow.

Jenny Perslow− Det är ju ingen annan som får konkurrera om de pengarna. Men vi måste ändå följa ordinarie procedur med ansökningsförfarande och ställa samma krav på ESS som på andra sökande, säger hon till Rapidus.

Medel från regionalfondsprogrammen måste alltid medfinansieras med lika mycket till från andra parter. I detta fall utgörs medfinansieringen av pengar ur svenska statens andel av ESS-bygget.

EU-pengarna utgör drygt en procent av finansieringen till hela ESS, som beräknas gå på 1.843 miljoner euro i 2013 års priser. Hittills har värdländerna Sverige och Danmark samt elva europeiska medlemsländer lovat skjuta till sammanlagt 97,5 procent av totalbudgeten.

Utöver EU-miljonerna kan ESS se fram emot pengar från Nederländerna, Lettland och Litauen, där förhandlingar just nu pågår om storleken på respektive lands bidrag. Dessa förhandlingar väntas bli klara till sommaren, uppger ESS presschef Julia Öberg för Rapidus.

Erik Olausson

Ännu fattas 2,5 procent av finansieringen till jätteprojektet ESS. Men en stor del av det hålet fylls nu igen av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.