tisdag 19 mars 2024

inloggad som

Hela listan på 34orna 2021

Klicka här för att se mingelbilder från eventet hos PwC 

Marcus Wennmo, 34, vd på Eletive i Malmö, vars verktyg för personalhälsa tagit steget ut på den globala marknaden. I dag har Eletive kunder i 19 länder och har på ett år femdubblat omsättningen och tredubblat personalstyrkan. Inte konstigt att kontoret vid Gustav Adolf Torg redan blivit för litet. Men investerarna får ett tufft jobb att göra ett klipp här – numera är bolaget självförsörjande trots den snabba expansionstakten.

Alice Larsson, 31, vd för ComVal Research, har haft några hektiska år. Först gick hon från att vara chef på VentureLab i Lund till att vara verksamhetschef på den ideella föreningen Pink Programming och sedan vidare till nystartade ComVal, som utvecklar företags internkommunikation. Kommunikationsbyrån Gullers har redan hoppat på som delägare – men Alice Larsson ger sig ut på nya äventyr igen, på scenen när hon tog emot priset för att hamnat på topp 5 i år avslöjade hon att hon lämnar bolaget vid nyår.

Henrik Sellehed, 33, huvudägare av Kassacentralen med dotterbolagen TruePay och TrueApp. Sellehed var med från starten av Kassacentralen 2006, men är numera både vd och 80-procentig ägare av företaget, som nu omsätter över 100 miljoner. Nu fortsätter expansionen även förvärvsvägen, de senaste månaderna har Kassacentralen köpt upp Kontorsservice Råå och Göteborgsbolaget Alfo Systems.

Linn Wrangmark, 31, styrelseordförande och medgrundare till Medow i Lund, som tillsammans med vd och medgrundare Frida McCabe, 29, har utvecklat produkten IV-bracelet, ett färgglatt armband som håller intravenösa slangar på plats under behandling. Sedan 2019 sköter jätteföretaget Baxter. Den svenska distributionen av IV-bracelet och i september följde saudiska Cigalah Medical Company efter med ett avtal värt 14 miljoner dollar.

Prudence Persson, 34, vd för Manje Health som jobbar globalt från första sekund. Bolagets plattform för att hjälpa kroniskt sjuka människor i Afrika har precis tagit in sitt första riskkapital och siktar på en fullskalig lansering nästa år. Men plattformen, som med en knapptryckning ska hjälpa patienterna att hitta rätt specialistläkare eller vårdinrättning, finns redan i betaversion på 156 sjukhus i 23 afrikanska länder.

Medea är ett av de yngsta företagen på denna lista, Helsingborgsbolaget grundades i fjol av Alexander Adstedt (i bild), 32, och Anton Rannestig, 31. Detta efter att pandemin ökat behovet av hygienprodukter och engångsartiklar för sjukvården – och förintat behovet av deras nu nedlagda eventföretag. Nästan 25.000 olika produkter finns i dag i Medeas e-handel och företaget har flyttat in i Prisma i Helsingborg. För 2025 är målet en omsättning på en miljard kronor.

Lundensarna Kevin Östlin, 24, och Oscar Collins (i bild), 23, har med sitt Chacha Group utvecklat kundrekryteringstjänsten Zaplify på nolltid. Investmentbolaget Modelio Equity i Stockholm var imponerade nog att bli huvudinvesterare i en finansieringsrunda på tolv miljoner. Efter bara två år har Chacha Group 150 kunder, med telekombolaget ZignSec i Luxemburg som kronan på verket. Mest imponerande: De har haft positivt kassaflöde från start!


På Rapidus 20-årsfest för snart två år sedan blev Elsa Sjödahl, 23, och Iris Bjerkén, 22, med sitt SunFeeds Årets Coest-stipendiater. Juryn kunde inte motstå ambitionen i en solrosbaserad måltidsersättning för undernärda människor i svältdrabbade områden. Pandemin satte käppar i hjulen, men nu samarbetar duon med självaste Tetra Pak om att i stället anpassa måltidsersättningar till äldre människor, även i Sverige.

Helsingborgsbolaget Quickbutik och vd Azddin Benberkan, 27, låg helt rätt i tiden när pandemin kom. Att hjälpa företag att sätta upp e-handel var ungefär så hett det kunde bli när de fysiska butikerna stod tomma. Nu har Quickbutik 4.500 kunder i Sverige och 300 i Norge. Nästa steg är Danmark där de första pilotkunderna är på plats för ett topp 5-stjärnskotten från förra årets 34orna.


HeroSight och tidigare vd:n Daniel Kindstrand, 31, har fått sällskap. Malmöbolaget, som utvecklar AR-verktyg för att låta akutsjukvårdare träna, startade först dotterbolaget Hero 3D, med inrikting på mjukvara för industri och säkerhet. Sedan lämnades vd-skapet för båda bolagen över till Lotta Fahlander, 30. Däremot har finansieringsrundor fått vänta – sedan årsskiftet är HeroSight kundfinansierat.

Amanda Larsson, 24, och Calle Rosengren, 24, behöver vi knappt presentera längre. Helsingborgsduon har blivit Färsking med hela svenska folket. Även om produktionen av en havrebaserad smoothie fick dras tillbaka för att covid-19 skrämde inköpare så fortsatte den populära granolan att växa i omsättning och vägde upp det – med råge. Nu väntar en nordisk expansion.


Daniel Vaknine, 20, och Måns Skogman, 20, såg ett EU-direktiv om att alla bolag med minst 50 anställda måste skaffa ett visselblåsarsystem. Därför grundade de Okapia, som på mindre än ett halvår utvecklade just en sådan tjänst under namnet Visslan. Visslan är en webbaserad mjukvara som ska leva upp till alla EU:s krav på säkerhet och integritet. Den första kunden, från USA, anslöt sig i september.

E-handelstrenden har varit gynnsam för JTI Ventures i Helsingborg med vd Jimmy Tieu, 31. För några år sedan återfanns företaget i ett garage, nu är deras lokaler i ett nybygge på 6.000 kvadratmeter. Omsättningen nästan fördubblades i fjol och ska fortsätta växa bland annat genom att bredda verksamheten till att ta konsultuppdrag inom e-handel så dagens 50 anställda ska snart vara 65.

Robert Schmitt, 24, är vd för Vultus i Lund, vars teknik för att effektivisera jordbruket med hjälp av satellitbilder utlovad en vinst för den genomsnittlige jordbrukaren på 200.000 kronor. Vultus började med drönarteknik med gick snabbt över till satelliter i stället. Tekniken finns i dag även i Tyskland och härnäst står övriga Europa och Brasilien på tur. Rockstart, Norrsken Foundation och Almi Invest hör till finansiärerna.

Mångsysslaren Kushagr Punyani, 30, har även med sina egna mått haft ett händelserikt 2021. Spermosens, som han grundade 2018 efter sin licentiatexamen vid Lunds universitet, har noterats på Spotlight. Diagonal Bio som han var med och grundade två år senare har inlett samarbete med Karolinska Institutet kring covid-19 och noterat sig på First North. Och vattenreningsföretaget Avsalt, som har var med och startade 2019, har tagit in tio miljoner kronor för att närma sig industrialisering.

Fábio Rosa, 28, och hans Asgard Therapeutics håller sig inte nästgårds när de behöver pengar. Redan i första finansieringsrundan förhandlar de med internationella riskkapitalister. Trion av forskare, där han är den yngste, har dessförinnan lockat till sig finansiering från Vinnova, LU Holding och EU-projektet Horizon 2020 för sin teknik för att programmera om cancerceller så de blir tydliga måltavlor för immunsystemet. I går kunde ni dessutom läsa i Rapidus att bolaget tilldelats två miljoner euro inom programmet Eureka Eurostars efter att ha rankats som nummer fyra av totalt 644 europeiska ansökningar.

Oskar Stålberg, 31, gjorde sig ett namn med dataspelet Bad North och företaget Plausible Concept, men har slagit sina egna rekord med det nyare Townscaper, som han släppte i det egna Oskar Stålberg AB. Försäljningen har passerat 15 miljoner kronor och efter konsolversionerna går det nu att spela Townscaper i mobilen. Nu jobbar han med algoritmer som bygger världar… och vi kan inte vänta på resultatet!

Sven Paulin, 34, var med och grundade Malmöbolaget Fieldly, men tog först nyligen över vd-stolen. Samtidigt växer företaget raskt. Dess projekthanteringsverktyg för byggbranschen har nu använts i över en halv miljon projekt, prenumerationsintäkterna dubblas varje år och personalen har gått från 30 till 50 det senaste året. Det är sista gången Sven får vara med på 34-listan, men Fieldly kommer vi höra tals om länge.

I fjol tog Louise Wrange, 29, över vd-stolen på Minc-bolaget Voice Diagnostics, som utvecklar ett AI-baserat röstvårdshjälpmedel. Den första produkten skapar individanpassade behandlingar för patienter med lättare röstproblem, men på sikt är målet betydligt mer ambitiöst: Att använda röstförändringar till att tidigt diagnosticera sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE.

Pandemi och hackerattacker må vara katastrofer för andra företag, men för säkerhetsföretaget Debricked i Malmö och dess vd Daniel Wisenhoff, 28, är det säljargument. Företaget specialiceras sig på säkerhetslösningar för mjukvara med mycket öppen källkod och angreppet mot amerikanska SolarWinds öppnade ögonen för många kunder. Just nu har Debricked slagit sig ihop med Ericsson och Scania i ett Vinnovafinansierat projekt vid LU för att ta fram nya verktyg.

Oskar Handmark, 30, är medgrundare och vd på AI-konsultbolaget Backtick Technologies. Pandemin bromsade in företagets snabba framfart, men vid årsskiftet har bolaget dubblat både årsomsättningen och antalet anställda jämfört med innan pandemin.

Pandemin fick de flesta restaurangverksamheter att dra ned på allt och försöka övervintra. Men inte Patricia Dianda, 30, och hennes Flavor-Boss Trish. I stället tog hon sitt koncept med afro-karibisk mat som hon sålt från sin food truck, flyttade in i ett kök i Sofielund och utvidgade sin cateringverksamhet. Här på Rapidus blev vi så imponerade att Patricia utsågs till Årets Friskt Vågat.

Ny kollektion och ny e-handel, Anatomic Studios och grundaren Emelie Strömshed, 34, har nått den globala marknaden med sina designade benproteser. Nu finns det 16 olika designer att välja mellan när Emelie kommer in på denna lista för sista gången. Men för Anatomic Studios har resan bara börjat, målet är att fokusera på ”mode, livsstil och möjlighet till eget uttryck” i stället för medicinteknik och känslan av sjukhus.

Hampus Tarras-Wahlberg, 30, Karl Roos, 32 och Julia Beyer, 28, kallas tillsammans Suntribe. Deras ekologiska och mineralbaserade solkrämer säljs sedanårsskiftet online på Apoteket i Sverige och av 17 olika distributörer världen över. Inte konstigt att de redan uppmärksammats i Cosmopolitan, Focus och Financial Times.

Influencertjänsten Mysocial, som utvecklas av Golden Glow i Malmö – och vd Mustafa Alfredji, 24 – har vuxit upp. Med 1,8 miljarder visningar i månaden för gratistjänsten lanserade Mysocial sin premiumtjänst i år för att konvertera sina tusentals influencers till betalande användare. En ny AI-motor som ska hjälpa företag att välja rätt influencer för sin annonsering och integrerade Youtube-videos direkt i appen hör till nyheterna.

Filip Peters, 29, vd för Acorai. Det är inte bara Rapidus som tror på den medicintekniska produkten som mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva operaras in. Den tyska läkemedelsjätten Bayer håller med oss, så mycket att den tecknat ett samarbetsavtal och investerat pengar i Acorais allra första finansieringsrunda.

Victor Ågren, 33, och hans DeadToast har inte mycket kvar att erövra i spelvärlden. ”My Friend Pedro” har laddats ned flera hundra miljoner gånger, blivit lanserat till Switch, håller på att bli tv-serie i John Wick-författaren Derek Kolstads händer och uppdaterades i höst som mobilspel. De mordiska bananerna tar över världen och titeln ”den svenske indiekungen” som Osbysonen fick tidigt i karriären passar bara bättre för varje år.

Mbegu Solar med vd Wenjing Yang, 28, i spetsen har fått in LU Holding som delägare och vidareutvecklar sina solcellsdrivna laddstationer för afrikanska mikroentreprenörer. Dotterbolaget i Kenya har nu gjort ett pilotprojekt med 30 användare, vilket bara är toppen på ett isberg. Bara i staden Kutui där projektet genomförts har Mbegu Solar räknat till 100.000 potentiella kunder.

I fjol blev Joint Academy och Jakob Dahlberg, 30, riksbekanta när de tog in 200 miljoner kronor av bland andra Kinnevik. Pengarna har kommit till användning, omsättningen fyrdubblades och personalstyrkan tredubblades. Nu väntar en större internationell expansion för det digitala vårdbolaget med fokus på artros. Men på 34-listan blir man bara topp fem en gång xå Jakob förbrukade sin plats redan i fjol.

De unga Helsingborgarna som utgör Heja Havre-trion Maja Szokolay, 20, Stella Heffler, 20, och Agnes Wallin, 20, har kommit långt sedan de utsågs till Årets UF-företag i Skåne så sent som 2020. Sedan dess har de bildat aktiebolag för sin snabbfixade havregrynsgröt, kommit in i MatSmarts sortiment, uppmärksammats av Ica som unga entreprenörer och utvecklat sitt eget e-handelskoncept. Ska vi gissa att de tar rygg på Färsking hos de stora kedjorna?

Vad har reklambyråverksamhet och vegansk baconkrydda gemensamt? Svar: Adam Mikkelsen, 32, kreatör på Odd Company och grundare till Raging Pig Company. Dessutom var han topp 5 på fjolårets lista. Reklambyrån fick rubriker genom att ta fram en klimatkampanj åt porrjätten Pornhub (!) medan den växtbaserade baconen lockat investerare från Hong Kong och släppt hypnosterapi som ska få folk att sluta äta kött. Vi vet inte vad Adam ska hitta på härnäst… och vågar knappt fråga heller.

Erik Rask, 30, och hans MedBeat har precis startat sin första pilotstudie. Region Västerbotten ska prova EKG-mätaren, som är stor som en handflata och fästs med självhäftande elektrodplattor, på friska 70-åringar i Umeå. Detta blev möjligt för en månad sedan efter att mätaren godkänts av EU för produktion och tester. Nu väntar fler studier och samarbeten för barnkardiologen som blev företagsledare.

Vd Hanne Pålsson, 32, och hennes Stylos Design blev försenade ett år med lanseringen av sina smarta trygghetslarm för äldre eftersom prototyperna inte kunde levereras i tid från Kina på grund av pandemin. Nu testas armbanden på ett äldreboende i Vellinge, en mindre kapitalrunda på två miljoner är på plats och företaget anställer i väntan på att produktionen ska börja i vinter – och den efterlängtade lanseringen under nästa år.

Vi kanske ska räkna upp vad Christoffer Pichler, 28, inte har gjort i stället för meritlistan? Hittills har han varit med och grundat Tailored Chemistry, som bygger på hans forskning, och spelutvecklaren Abcde Entertainment, sitter med i ytterligare fyra företag, har blivit doktor i förbränningsfysik, blivit programmerare på heltid, skrivit fantasytrilogin ”Revanianda” och håller på att göra dataspel av densamma.

Maximilian Ottosson, 32, vd för Cellevate i Lund, som tog ett tidigt strategiskt beslut att delta i ”kampen mot corona” genom att ha startat upp flertalet välfinansierade projekt inom covid-19-forskning. Bolaget utvecklar nätverk av nanofiber i plast och naturliga material som används för cellodling vid medicinska studier och utveckling av läkemedel.

Klicka här för att se mingelbilder från eventet hos PwC  Marcus Wennmo, 34, vd på Eletive i Malmö, vars verktyg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad