311 miljoner i vinst för nya sparbanken

Sparbanken Skåne redovisar en vinst på 311 miljoner kronor under bankens första verksamhetsår. Affärsvolymen steg samtidigt med tre procent till 174 miljarder kronor, framförallt efter ett ökat fondsparande. För den betydligt mindre konkurrenten Sparbanken Syd var 2014 något kärvare.

Sparbanken Skåne bildades i maj genom en sammanslagning av Sparbanken 1826, Färs & Frosta Sparbank samt delar av Sparbanken Öresund. Med 420.000 kunder och 650 anställda vid 44 kontor blev det Skånes i särklass största sparbank. Sedan dess har filialen i Lomma sålts till Swedbank och kontoren i Olofström och Karlshamn till Sparbanken Karlshamn.

I veckan kom även Sparbanken Syd med sin bokslutskommuniké. Banken ökade affärsvolymen med ett par procent till 25,2 miljarder kronor. Rörelseresultatet slutade på 34 miljoner kronor, betydligt lägre än 2013 års siffra på 81 miljoner då en stor försäljning av Swedbankaktier hjälpte upp resultatet.

”Verksamhetsåret har präglats av en utmanade miljö i form av låga räntor och hård konkurrens om kunderna”, skriver banken som trots detta är i färd med att öppna ett nytt kontor i Lomma.

Vd för Sparbanken Syd är Susanne Kallur. Vd för Sparbanken Skåne är Bo Bengtsson. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: