Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.
Först upp, och sedan ned. Så gick det för Cantargia i veckan som gick.
Cantargia är mest känt för sin cancerforskning, men bolaget har även kliniska studier kring autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Projektet heter Can10 och bygger på en antikropp som ska hämma sjukdomen.
Det är det japanska företaget Otsuka Pharmaceutical som köper hela Can10-programmet med en initial betalning på cirka 300 miljoner kronor. Därutöver finns milstolpar i avtalet som, om de uppfylls, kan innebära ytterligare 5,8 miljarder kronor. Därutöver kommer rätt till ”tvåsiffrig” royalty på en eventuell global produktförsäljning.
Med fylld kassa kan nu Cantargia inrikta utvecklingen än mer intensivt på cancerforskningen, där den kandidat som kommit längst, nadunolimab, ligger i fas 2 och är på väg mot slutresultat.

”Detta är en transformativ transaktion för Cantargia, (…) och kommer att göra det möjligt för oss att driva vår plattform och program inom onkologi och andra sjukdomar framåt”, skriver tf vd Damian Marron i ett pressmeddelande.
Aktien steg med 250 procent på tisdagen.
Men bara några dagar senare kom preliminära så kallade toplinedata från fas 2-studien med nadunolimab på patienter med spridd bröstcancer, och den visade ingen skillnad jämför med de patienter som behandlats med enbart kända cellgifter.
Det fick aktien att sjunka tillbaka men sett till nivån före nyheten om Can10-försäljningen är aktien fortfarande upp med 130 procent.
Cantargias tidigare vd Göran Forsberg fick i vintras gå på dagen utan att bolagets styrelse motiverade petningen.
Gunnar Wrede