torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

|  
|  ,

Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. I december lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat. Rapidus berättar hela historien om det omstridda bolaget.

Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, grundades 1990 av Dario Kriz. Dario Kriz, grundare till flertalet bioteknikbolag, var under många år en omskriven profil och anklagades bland annat för emissionsmissbruk. 2011 fick han titeln ”rekord i antalet nyemissioner”, när han på 13 år genomfört 56 emissioner till sina då fem bolag. Aktiespararna summerade emissionerna till 280 miljoner kronor, med en blygsam eller icke-existerande värdeökning i bolagen.

Dario Kriz

Början till slutet

Av dessa fem bolag var det till slut bara Euris som han hade kvar något engagemang i. Men under förra sommaren ingick bolaget i ett avtal som kom att bli början på slutet för Euris.

Bolaget meddelade i juli att det köper inkråmet till e-handelsföretaget Apotek365 av Pharmart AB. Euris skulle betala genom aktier, och Apotek365s ägare Pharmart skulle bli huvudägare i Euris med 69,43 procent av aktierna. Affären var dock villkorad att Euris skulle ordna en bryggfinansiering om 1 miljon kronor.

Euris fick i samband med detta en ny vd från det nya ägarbolaget, Mikael Ehrman, medan Dario Kriz istället blev forskningschef och styrelseledamot. Även Magnus Nilsson, ordförande i Pharmart AB, tillsattes i Euris styrelse.

Herrelöst bolag

I början av december avgick Dario Kriz plötsligt från styrelsen, utan förklaring och utan att förvarna den nya ledningen. Kort därefter avgick även de nytillträdda styrelseledamöterna, vilka samtidigt hävdade att affären bolagen emellan blev ogiltig i och med att Euris aldrig fick någon bryggfinansiering på plats.

Sedan dess har bolaget lämnats åt sitt öde. Spotlight Stockmarket avnoterade bolaget i januari och på onsdagen, den 21 maj, beslutade Bolagsverket att likvidera Euris eftersom bolaget saknar styrelse. Grundaren Dario Kriz fortsätter att hävda att Pharmart, som nu är försatt i konkurs, blev huvudägare trots att bryggfinansieringen uteblev.

— Vi är ganska många aktieägare som undrar vad som pågår. Vi är 2 000-någonting aktieägare, och jag vill gärna få mer information från huvudägaren om vad de har för planer för hur de ska gå vidare med bolaget, sa Dario Kriz till Rapidus i april i år.

Aldrig gått med vinst

Euris grundades för 35 år sedan, och utvecklade veterinärdiagnostiska hjälpmedel och metoder. Euris hade inte några egna patent, vilket bolaget förklarar med att de patent som bolaget erhållit har knoppats av till fristående bolag. Med dessa hade Euris under många år royaltyavtal vilka länge bidrog till Euris intäkter.

Rapidus har gått igenom bolagets resultaträkning sedan 2001 och har inte kunnat se ett enda år då bolaget visat svarta siffror. Det finns enstaka år som sticker ut då bolaget redovisar ett positivt rörelseresultat – men det beror i de fallen på att Euris sålt andelar i sina portföljbolag. Intäkterna från bolagets egna verksamhet var under perioden mycket små.

Euris egna försäljning har under alla år som Rapidus granskat aldrig tagit fart. De senaste sju åren har omsättningen legat på drygt en halv miljon kronor, samtidigt som bolaget gjort en förlust på närmare 3 Mkr. 

2018 gick ett gäng aktieägare gick samman och tog över det bolag som utgjorde Euris huvudsakliga inkomstkälla: konsultarvodena från Biotech-IgG. Sedan dess har Euris omsättning aldrig kunnat närma sig 1 miljon. Dario Kriz och hans hustru är de enda som varit anställda i bolaget och har tagit ut årslöner på strax över 2 Mkr.

Emitterade pengar går till arvoden

Aktiespararna ställer sig kritisk till hur en företagsledning trots blygsam verksamhetsutveckling ändå väljer att ta in nya pengar från aktieägare.

— Vi ser ibland exempel på det, att de nyemitterade pengarna går till arvoden. Det är förkastligt. En emission ska gå till att driva bolaget framåt, inte för ledningen att fylla sina fickor, säger Sverre Linton som är chefsjurist hos Aktiespararna.

Som tidigare granskningar av Dario Kriz visat så har han under många år emitterat nya aktier i sina bolag, men där värdeökningen på bolaget uteblivit. En metod som inte är olaglig, men som kan ifrågasättas rent moraliskt, anser Aktiespararna.

— Det vi kan konstatera är att bolaget har hållits flytande genom aktieägarnas tillskott. De får ju i slutändan ingenting för det och det är bara att beklaga. Man kan någonstans undra vad som varit syftet: har det i grund och botten varit ett sätt att försörja sig genom att nyemittera? säger Sverre Linton.

“Aktieägarna förtjänar bättre”

I databasen Eivora går att utläsa att Euris totalt tagit in drygt 26 miljoner kronor i externt kapital. Som högst har bolaget varit värderat runt 10 miljoner kronor. För ett år sedan var värderingen nere på 2,3 Mkr, men vid den senaste nyemissionen i oktober då bolaget tog in 4,4 Mkr var värderingen uppe på dryga 6 Mkr.

Huruvida det var Dario Kriz och hans fru eller Pharmart som till slut var bolagets huvudägare med aktieposten på nästan 70 procent är fortfarande inte utrett. Men när likvidationen nu är ett faktum står det klart att de övriga drygt 2 000 aktieägarna får se sina investeringar gå upp i rök.

— De aktieägare som pytsat in pengar hade förtjänat bättre än några som lägger benen på ryggen och sticker, säger Sverre Linton.

Julia Fryklund

Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.