Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.
Bita Sehat är partner på Trill Impact Advisory, ett investmentbolag som grundats av den tidigare EQT-parntern Jan Ståhlberg. Hon har just varit i flera europeiska länder och kommer tillbaka med informationen att det i princip råder investeringsstopp i hela Europa.

– Det har varit tufft för bolag att skaffa kapital under lång tid, men det har blivit värre. Nu råder i princip investeringsstopp kring life science. Det beror helt på USA och Trump, säger hon till Rapidus sekunden innan hon ska upp på scen.
Hennes anförande hade rubriken ”vad som gör bolag investerbara”. Den huvudsakliga poängen är att svenska bolag är dåliga på att förklara skalbarheten i innovationen. Vetenskapligt är svenskar jättebra, men danskarna är betydligt bättre på att förklara affären.
En annan svaghet är att bolagen inte har en plan för milstolpar och heller ingen, eller för dålig, plan för den regulatoriska resan.
Vad du ska göra, och inte göra
Kristofer Klerfalk är vd på Life Science Invest, ett svenskt investmentbolag som genom fonder investerar i start-och scaleups. Han har en lista på ”do’s and dont’s” när det gäller nystartade life sciencebolag.

Den första punkten är att träna på pitchen. De är ofta överraskande dåliga och även Kristofer Klerfalk återkommer till hur mycket bättre danskarna är på detta.
– Tänk på att investerare inte gör skillnad på Sverige och Danmark, och när du pitchar för dem konkurrerar du med de bästa, säger han.
Fler tips är att adressera svagheter och risker redan när du pitchar. De kommer att grävas upp förr eller senare ändå. Som entreprenör måste du dessutom veta vad du vill med bolaget; ska det bli ett nytt Novo Nordisk, eller vill du göra en tidig exit?
I topp i listan vad du inte ska göra sätter han grundaren. Att ta in så mycket pengar från så många investerare att grundaren knappt har något ägande kvar. Då anser investerarna att grundaren inte har något kvar att kämpa för, och därmed antar man att grundaren inte kommer att ge allt.
Gå inte till börsen för tidigt
Det budskapet rimmar med Bita Sehats avslutning: Gå inte till börsen för tidigt. Det skapar många svårigheter som senare är omöjliga att reparera.
Seminariet arrangerades på Medicon Village i Lund av tidningen Life Science Sweden.
Gunnar Wrede