måndag 12 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Telavox startar inkubator

|  
|  

Malmöföretaget Telavox vill utveckla Malmös näringsliv och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter. I en nystartad inkubator kan de göra både och.

Telavox erbjuder företagslösningar inom växel- och telefoni. Bolaget startades år 2000 av Viktor Karlsson, som fortfarande är vd och största delägare. Bolaget har kontor i nio länder och omsatte under 2023 strax under 1,7 miljarder kronor.

Emil Linderberg

Nu startar Telavox, som har sitt huvudkontor i Malmö, en inkubator för unga entreprenörer. Där vill de både stötta talanger och deras idéer, samtidigt som de hoppas kunna dra affärsmässig och ekonomisk nytta av de företag som startas.

— Jag bedömer att detta skulle kunna vara ett smart sätt för oss att attrahera duktiga människor, som kan bli framgångsrika, säger Emil Linderberg, försäljningschef för indirekt försäljning i Norden, som ansvarar för satsningen.

Emil Linderberg har själv bakgrund som entreprenör, precis som många av hans kollegor och det är deras egna erfarenheter och expertis som utgör stommen i inkubatorn.

— Starta och driva bolag är det roligaste jag gjort, kan vi hjälpa andra att göra samma sak? Jag har alltid tyckt att inkubatorer är en spännande väg för att göra tröskeln lite lägre för unga entreprenörer och få dem att våga starta bolag. Och så ser jag affärsvärdet för Telavox, jag tror vi skulle kunna få ut mycket av det, säger Emil Linderberg.

Erbjuder startkapital

Inkubatorn drar igång under sommaren så att bolag ska kunna vara bildade och kunna starta sin verksamhet i augusti. Telavox erbjuder i sitt inkubatorsprogram startkapital om cirka 500 000 kronor, mentorskap, juridisk rådgivning, kontorsplats och nischkompetens inom telekom. I gengäld kräver Telavox, som vill undvika att bolaget är med och skapar direkta konkurrenter, att inkubatorsbolagen blir exklusiva partners till dem.

— Sedan har vi även en köpoption om att matcha ett eventuellt marknadspris om bolaget får bud på att sälja, då har vi chansen att köpa det först, säger Emil Linderberg.

Ansökningsomgången till sommarens första satsning har öppnat och ansökningarna som kommit in ska gallras. Som mål hoppas Emil Linderberg att tre bolag medverkar i inkubatorn. Skulle hälften av dessa nå framgång med sina bolag, samtidigt som entreprenörerna mår bra och har kul, så skulle han se satsningen som en succé.

Julia Fryklund

Malmöföretaget Telavox vill utveckla Malmös näringsliv och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter. I en nystartad inkubator kan de göra både och.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.