Malmöföretaget Telavox vill utveckla Malmös näringsliv och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter. I en nystartad inkubator kan de göra både och.
Telavox erbjuder företagslösningar inom växel- och telefoni. Bolaget startades år 2000 av Viktor Karlsson, som fortfarande är vd och största delägare. Bolaget har kontor i nio länder och omsatte under 2023 strax under 1,7 miljarder kronor.

Nu startar Telavox, som har sitt huvudkontor i Malmö, en inkubator för unga entreprenörer. Där vill de både stötta talanger och deras idéer, samtidigt som de hoppas kunna dra affärsmässig och ekonomisk nytta av de företag som startas.
— Jag bedömer att detta skulle kunna vara ett smart sätt för oss att attrahera duktiga människor, som kan bli framgångsrika, säger Emil Linderberg, försäljningschef för indirekt försäljning i Norden, som ansvarar för satsningen.
Emil Linderberg har själv bakgrund som entreprenör, precis som många av hans kollegor och det är deras egna erfarenheter och expertis som utgör stommen i inkubatorn.
— Starta och driva bolag är det roligaste jag gjort, kan vi hjälpa andra att göra samma sak? Jag har alltid tyckt att inkubatorer är en spännande väg för att göra tröskeln lite lägre för unga entreprenörer och få dem att våga starta bolag. Och så ser jag affärsvärdet för Telavox, jag tror vi skulle kunna få ut mycket av det, säger Emil Linderberg.
Erbjuder startkapital
Inkubatorn drar igång under sommaren så att bolag ska kunna vara bildade och kunna starta sin verksamhet i augusti. Telavox erbjuder i sitt inkubatorsprogram startkapital om cirka 500 000 kronor, mentorskap, juridisk rådgivning, kontorsplats och nischkompetens inom telekom. I gengäld kräver Telavox, som vill undvika att bolaget är med och skapar direkta konkurrenter, att inkubatorsbolagen blir exklusiva partners till dem.
— Sedan har vi även en köpoption om att matcha ett eventuellt marknadspris om bolaget får bud på att sälja, då har vi chansen att köpa det först, säger Emil Linderberg.
Ansökningsomgången till sommarens första satsning har öppnat och ansökningarna som kommit in ska gallras. Som mål hoppas Emil Linderberg att tre bolag medverkar i inkubatorn. Skulle hälften av dessa nå framgång med sina bolag, samtidigt som entreprenörerna mår bra och har kul, så skulle han se satsningen som en succé.
Julia Fryklund