måndag 12 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Europa alltför beroende av USA:s IT”

Den Malmöbaserade cybersäkerhetsjätten Orange Cyberdefense Sweden gynnas av den digitala upprustningen. Men beroendet av USA:s techjättar har blivit ett stort orosmoln, säger vd Kåre Nordström.

Många bolag inom försvar och säkerhet gynnas av den militära upprustningen som pågår, men Kåre Nordström pekar på några orosmoln vad gäller just cybersäkerhetsbranschen i Europa framöver.

Kåre Norsdtröm

— Majoriteten av bolagen som som tillhandahåller tjänster om hotinformation är amerikanska. Vi har förlitat oss mycket på USA och för många har det här blivit ett ”wake up call”, säger Kåre Nordström, och syftar på de kyligare transatlantiska relationerna.

— Trump 2.0 – vi kallar det för det – han har visat genom sina uttalanden att han är helt orädd för att stänga av viss information, som exempelvis Starlink. Och, när majoriteten av IT-bolagen är amerikanska, vad betyder det för oss?

Rapidus listade nyligen Skånes största företag inom säkerhet och försvar och Orange Cyberdefence Sweden är ett av topp fem-bolagen. Se listan här.

Bolaget har sitt huvudkontor i Malmö där 150 av de omkring 400 anställda arbetar. Omsättningen i det svenska bolaget uppgår till drygt 1,2 miljarder kronor, en ökning med 47 procent sedan 2020. Enbart förra året steg omsättningen med 10 procent och lönsamheten med 44 procent.

Bolagets ursprung i Addpro

Orange Cyberdefense Sweden var från början en del av det Malmöbaserade IT-bolaget Addpro (numera Itm8 med bas i Köpenhamn). Säkerhetsdelen knoppades av och har efter både tyskt och holländskt ägande nu hamnat i franska händer, sedan telekomjätten Oranges dotterbolag Orange Cyberdefense tog över 2020.

I Hyllie i Malmö samt i Stockholm driver bolaget två säkerhetscenter med högsta klassificering, byggda för att kunna stå emot en mängd olika intrångs- och skadeförsök, till och med brand och explosioner.

— Det är vår sweet spot. Där sitter våra cybersäkerhetsanalytiker och tittar på kundernas digitala miljö via olika plattformar. Det här är så otroligt hemligt så jag får inte gå in i det här rummet, säger Kåre Nordström.

Hemlig kundlista

Även kundlistan är hemlig, men bolaget jobbar med 22 av de 25 största företagen i Sverige och åtta av de tio största myndigheterna, i någon form. Offentlig sektor har, särskilt sedan attacken mot Kalix kommun, blivit en viktig kundgrupp. Och intresset för bolagets tjänster växer när fler aktörer inser vikten av att satsa på ett robust digitalt försvar.

När BankID ligger nere handlar det alltså mer om geopolitik än teknik. Överbelastningsattacker mot företag och myndigheter blivit en integrerad del av modern krigföring och Orange Cyberdefense Sweden i Malmö arbetar med att bygga upp digitala försvar för just det: allt från att analysera en verksamhets säkerhetssituation till att leta efter hot, stulen information och förövare.

— När Paludan började bränna koraner så kunde vi se i dolda kanaler att det blev upprop mot Sverige. Dagen efter börjar belastningsattacker mot olika delar av det svenska samhället, säger Kåre Nordström.

— Vi ser även en ökad förfrågan från den tillverkande sidan. Globala företag är redan ganska duktiga men vill höja sig till en mer avancerad nivå. Vi ser också, drivet av både compliance och Dora (EU-förordning om krav på IT-säkerhet inom den finansiella sektorn, red.), att den finansiella sektorn efterfrågar mer, berättar Kåre Nordström.

Efterlyser mer europeisk IT-säkerhet

Samtidigt lyfter han fördelarna med att vara ägt av ett av världens största telekombolag, som Orange Cyberdefense Sweden är, som själv samlar enorma mängder information om hot. Han tror också att den egna koncernen borde kunna visa vägen för att stärka den europeiska techbranschen – och därmed minska sårbarheten.

— Det finns många duktiga techföretag här. Det jag skulle vilja se är att vi visar att det finns en hemmamarknad och att man inte måste sticka till USA. Orange som stor aktör borde ju kunna vara med och hjälpa sådana företag att finna en marknad.

Julia Fryklund

Den Malmöbaserade cybersäkerhetsjätten Orange Cyberdefense Sweden gynnas av den digitala upprustningen. Men beroendet av USA:s techjättar har blivit ett stort orosmoln, säger vd Kåre Nordström.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad