Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.
Trumpadministrationens handelskrig är nyckfullt. Före påsk sa den amerikanske presidenten att läkemedel skulle tullbeläggas, sedan undantogs undantogs de tills vidare. Men Trump har också uttryckt ett intresse av att införa det längre fram.

I förra veckan fick det amerikanska handelsdepartementet i uppdrag att utreda hur tullar på läkemedel skulle kunna se ut. Den svenska branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen, följer utvecklingen noga.
— Vi ser med oro på hotet om tullar. Läkemedel är inte vilken vara som helst och det kommer att drabba människors tillgång till läkemedel. Osäkerheten är förödande för beslutsfattare i en bransch som behöver vara så långsiktig som läkemedelsbranschen är, säger Jenni Nordborg, chef för internationella relationer på Lif.
“Vi ser med oro på hotet om tullar.”
Jenni nordborg
Om Trump gör verklighet av tullhoten kan det slå hårt mot Sveriges exportintäkter generellt och inte minst mot hela det skånska läkemedelsklustret där de flesta företagen ser USA som sin största potentiella marknad.
Stor exportsektor
Läkemedel är en av Sveriges tre största exportsektorer, där den amerikanska marknaden är en av de största och viktigaste. Under 2024 utgjorde exporten av läkemedel 7 procent av Sveriges totala export, vilket motsvarar 150 miljarder kronor. Exportvärdet har under de senaste 14 åren ökat med 130 procent.
De kortsiktiga konsekvenserna från eventuella tullar på läkemedel är svåra att bedöma, men kan bli förödande, eftersom läkemedelsförsäljningen oftast sker genom avtal med fasta priser. Det gör att det inte på samma sätt som på andra varor snabbt går att höja priset som en konsekvens av tullarna, utan bolaget får självt svälja kostnaden.
På längre sikt ser Jenni Nordborg hur många delar av värdekedjan i den svenska läkemedelsindustrin riskerar att påverkas negativt.
— Långsiktigt kan det påverka forskning, produktion och utveckling. Detta är något vi sett under lång tid, investeringarna hotas av den globala konkurrensen.
Undanta läkemedel och vaccin från framtida tullar
Jenni Nordborg uppmanar både USA och EU att fortsatt undanta läkemedel och vaccin från alla framtida tullar. Hon pekar samtidigt på behovet av att göra Sverige och Europa mer attraktivt att investera i. Branschen har under lång tid adresserat frågan, men i och med handelskriget har läget blivit skarpt, säger Jenni Nordborg.
— Risken är att de investeringar som skulle kunna hamna här inte gör det, eller ens i Europa. Det får stora konsekvenser. Det är en stor exportbransch och också en tillväxtbransch för Sverige. Vi behöver öka tillväxten – inte minska den, säger Jenni Nordborg.
Lif följer handelskrigets alla vändningar i nära samarbete med den europeiska branschorganisationen EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) och för intensiva dialoger med politiker och beslutsfattare i Sverige och EU för att lyfta de åtgärder som de vill se – oavsett vad som händer i USA.
— Vad kan vi göra här och nu för att göra Sverige och Europa fortsatt attraktivt att investera i? Det sätter vi ljuset på.
Julia Fryklund