torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bergendahls – från retail till family office

|  
|  

För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

Hässleholmsbaserade Bergendahls fick in strax över 4 miljarder kronor i Citygross-affären. Enligt Bergendahls vd Lars Ljungälv finns de mesta av Citygross-pengarna kvar i kassan.

Lars Ljungälv

“Nu arbetar Bergendahls inte enbart med retail, utan även med ansenlig kapitalförvaltning.”

Lars ljungälv

– I väntan på bättre tider har vi fyllt på kassan. Nu arbetar Bergendahls inte enbart med retail, utan även med ansenlig kapitalförvaltning, säger han.

I Bergendahls-koncernen finns idag retailverksamheten, som inkluderar butikskedjorna Eko, Glitter och Granit. Dessa omsätter cirka 3,5 mdr. Samtidigt bygger Bergendahls ut koncernens family office med placeringsverksamhet.

– Det vi har gjort sedan vi sålde Citygross är att vi har expanderat Eko-kedjan kraftigt med flera nya butiker. Eko har gått från 600 miljoner kronor till 2,5 miljarder i omsättning. Vi har också köpt smyckesmärket Safira, som nu är integrerat i Glitters verksamhet.

På själva placeringssidan har det varit mer stilla. Bergendahls största innehav i portföljen är fortsatt fastighetsbolagen Swedish Logistic Property (SLP) och Doxa samt vinproducenten och importören Viva Wine. Bergendahls har också en bred aktieportfölj med ett totalt marknadsvärde på cirka 800 Mkr. Bergendahls är även delägare i Aeternum-fonden med ett marknadsvärde på knappt 600 Mkr.

– Vi har sålt av lite i SLP, som fortfarande är en stabil affär. Även Viva Wine är stabilt, men så har vi ju Doxa som inte alls utvecklats lika väl.

Kapitalförvaltning med aktivt ägande

– Nu har vi sålt kronjuvelen Citygross och ska arbeta mer med traditionell kapitalförvaltning med ett aktivt ägande. Utöver det har vi även en del med mer trygg, stiftelseliknande förvaltning, säger Lars Ljungälv.

Enligt honom är Bergendahls helt skuldfria och koncernen har placeringsbara medel på knappt 3 mdr.

– Med kapitalet vi fick in från Citygross har vi möjlighet till större investeringar i intressanta bolag. Men det är oroliga tider och det är skönt att vi inte har gasat på. Vi ligger stilla så länge.

Är det inte köpläge nu?

– Tittar man på aktiemarknaden så har multiplarna kommit ner, men det är fortfarande inte superbilligt. Om vi väntar tills omvärldsläget lugnat ned sig kan det uppstå bra lägen för oss, både för köp av bolag och aktier.

Bergendahls har även mindre poster i bland annat Securitas, Alfa Laval och SEB.

Martin Linderoth

För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

  • Restaurangerna kvar i tunneln

    Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.

  • ”Ät lunch ute på måndagar!”

    Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.

  • Kjell faller på nyemission

    Kjell Group, moderbolag till elektronikkedjan Kjell & Company med huvudkontor i Malmö, aviserar en nyemission på 200 Mkr. En del ska gå till investeringar, men aktien faller.

  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.