Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.
Finch har utvecklat en designplattform som gör det möjligt för arkitekter att snabbt och effektivt ta fram planlösningar i tidiga skeden. Bolaget har i dag kunder i över 40 länder, däribland globala arkitektfirmor som Sweco, Aedas och Herzog & de Meuron.
Fler kunder behövs, men först måste bolagets AI-modell tränas.
För att accelerera tillväxtresan internationellt ansluter nu Hannah Meiton till styrelsen. Hon har tidigare varit med på tillväxtresor på bolag som iZettle och Mentimeter.

Hannah Meiton grundade Ampli Ventures för tre år sedan, tillsammans med Adrian Iredahl, för att investera i skalbara SaaS-bolag. I början av året gick Ampli Ventures in med drygt 5 miljoner kronor i Finch.
Haft Finch på radarn länge
– Vi har under en tid försökt hitta en möjlighet att investera i Finch, då vi ville gå in med en tillräckligt stor ägarandel. I januari tog de in 11 miljoner kronor och vi gick in med drygt hälften av kapitalet, samtidigt som vi köpte en del befintliga aktier i Finch, säger Hannah Meiton.
Nu tar hon alltså plats i Finch-styrelsen, med målet att kapitalisera och globalisera.
– Nu gäller det att kapitalisera på det stora intresset Finch har byggt upp under åren. Bolaget har fångat marknadens intresse och nyfikenhet och nu har produkten nått en mognadsgrad där vi kan konvertera efterfrågan till betalande kunder, säger Hannah Meiton och fortsätter:
– Genom styrelsen kan jag bidra på en rad fronter. Initialt handlar det om att metodisera kundanskaffningsmodellen. I förlängningen handlar arbetet också om att lägga upp en strategi för hur vi ska växa lokalt, arbeta med partnerskap för att nå svårnådda marknader och bygga ett globalt bolag.
Bolagets medgrundare och vd Pamela Nunez Wallgren ser en ljus framtid för SaaS-sektorn. Finch har i dag en väntelista på över 80 000 arkitekter som väntar på att få testa bolagets verktyg. AI-modellen tränas efter den specifika kundens behov.

– Det gör vi för att säkerställa en högkvalitativ användarupplevelse och kontinuerligt träna AI-modellen i skarpa projekt, baserade på verkliga användarbehov och lokala regelverk. Vi har ett stort intresse från marknaden, men vi bygger långsiktigt och nära kunder i skarpa projekt, säger Pamela Nunez Wallgren.
– Vi ser ett tydligt globalt uppsving för AI-lösningar inom arkitektur och känner att tajmingen är helt rätt. Vår ambition är att bygga nästa generations BIM-verktyg, ett som kan användas genom hela utvecklingskedjan, från första idé till färdig byggnad.
Finch hetter tidigare Archfinch och var en av Rapidus 34:or som hamnade på topp fem 2022.
Martin Linderoth