tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Finch sätter sin AI i hårdträning

Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

Finch har utvecklat en designplattform som gör det möjligt för arkitekter att snabbt och effektivt ta fram planlösningar i tidiga skeden. Bolaget har i dag kunder i över 40 länder, däribland globala arkitektfirmor som Sweco, Aedas och Herzog & de Meuron.

Fler kunder behövs, men först måste bolagets AI-modell tränas.

För att accelerera tillväxtresan internationellt ansluter nu Hannah Meiton till styrelsen. Hon har tidigare varit med på tillväxtresor på bolag som iZettle och Mentimeter.

Hannah Meiton

Hannah Meiton grundade Ampli Ventures för tre år sedan, tillsammans med Adrian Iredahl, för att investera i skalbara SaaS-bolag. I början av året gick Ampli Ventures in med drygt 5 miljoner kronor i Finch.

Haft Finch på radarn länge

– Vi har under en tid försökt hitta en möjlighet att investera i Finch, då vi ville gå in med en tillräckligt stor ägarandel. I januari tog de in 11 miljoner kronor och vi gick in med drygt hälften av kapitalet, samtidigt som vi köpte en del befintliga aktier i Finch, säger Hannah Meiton.

Nu tar hon alltså plats i Finch-styrelsen, med målet att kapitalisera och globalisera.

– Nu gäller det att kapitalisera på det stora intresset Finch har byggt upp under åren. Bolaget har fångat marknadens intresse och nyfikenhet och nu har produkten nått en mognadsgrad där vi kan konvertera efterfrågan till betalande kunder, säger Hannah Meiton och fortsätter:

– Genom styrelsen kan jag bidra på en rad fronter. Initialt handlar det om att metodisera kundanskaffningsmodellen. I förlängningen handlar arbetet också om att lägga upp en strategi för hur vi ska växa lokalt, arbeta med partnerskap för att nå svårnådda marknader och bygga ett globalt bolag.

Bolagets medgrundare och vd Pamela Nunez Wallgren ser en ljus framtid för SaaS-sektorn. Finch har i dag en väntelista på över 80 000 arkitekter som väntar på att få testa bolagets verktyg. AI-modellen tränas efter den specifika kundens behov.

– Det gör vi för att säkerställa en högkvalitativ användarupplevelse och kontinuerligt träna AI-modellen i skarpa projekt, baserade på verkliga användarbehov och lokala regelverk. Vi har ett stort intresse från marknaden, men vi bygger långsiktigt och nära kunder i skarpa projekt, säger Pamela Nunez Wallgren.

– Vi ser ett tydligt globalt uppsving för AI-lösningar inom arkitektur och känner att tajmingen är helt rätt. Vår ambition är att bygga nästa generations BIM-verktyg, ett som kan användas genom hela utvecklingskedjan, från första idé till färdig byggnad.

Finch hetter tidigare Archfinch och var en av Rapidus 34:or som hamnade på topp fem 2022.

Martin Linderoth

Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sysav miljardinvesterar för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav i Malmö ska investera mer än 3 miljarder kronor i fullskalig koldioxidinfångning. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.