fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Är det Europas tur nu?

|  

KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

Under de senaste åren har jag ofta fascinerats av kontrasterna mellan USA:s och Europas ekonomiska vägval. På ytan är det tydligt: USA har ångat på. BNP-tillväxten var 5,9 procent redan 2021, följt av fortsatt expansion under 2022 och 2023 – trots att inflation och räntor började bita.

Jan Dahlqvist.

Men bakom kulisserna tornar något annat upp: statsskulden. Den har ökat från 23 till över 34 biljoner dollar på bara fyra år – motsvarande över 120 procent av BNP. 2023 passerade USA:s ränteutgifter 1 000 miljarder dollar, mer än hela försvarsbudgeten. Alltså: tillväxten är verklig – men också kraftigt dopad.

I kontrast står Europa – och särskilt Sverige – med ett helt annat utgångsläge. Sveriges BNP-fall under pandemin 2020 var endast 2,0 procent, jämfört med USA:s 3,4 och EU:s 5,9 procent. Trots detta har Sveriges statsskuld legat stabilt kring 30–35 procent av BNP. Samma gäller EU, där snittet minskat från 90 till cirka 84 procent mellan 2020 och 2024. Tillväxten har varit svagare – men fundamenten är starkare.

Så när Donald Trump nu återvänder till scenen och hotar med skyhöga generella importtullar, börjar bilden förändras. Ett USA som redan brottas med inflation och underskott kan förlora mycket på en ny våg av protektionism. Högre priser, sämre konkurrenskraft och ökande friktion i världshandeln blir sannolika följder.

Har Trump insett detta när han nu delvis backar från sina tariffutspel? Sannolikt inte. Den mest troliga förklaringen till att han backat är marknadsreaktionen med kraftiga ras på de amerikanska börserna och en kraftigt stigande ameriansk långränta som gör finansieringen av USA:s statsskuld väsentligt dyrare.

Men skadan är redan skedd. De över 80-åriga handelsrelaterade traditionerna mellan USA och omvärlden, är nu i förändring. Vem vågar lita på en nation som USA i dagsläget?

Europa är stabilt med riskerar att stagnera

Europa då? Det är lätt att bli för självgod. Visst har vi finansiell stabilitet, men riskerar samtidigt att stagnera. Under 2023 låg EU:s tillväxt nära nollstrecket, och Sveriges ekonomi krympte faktiskt med -0,2 %. Budgetdisciplin räcker inte – vi måste också våga investera i framtidens konkurrenskraft: grön omställning, digitalisering och försvar.

Så är det Europas tur nu? Kanske. Men bara om vi förstår att stabilitet är ett medel – inte ett mål. USA må springa på lånade ben, men de springer. Vi får inte stå stilla och applådera vår balansräkning medan världen springer ifrån oss.

KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.