onsdag 28 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

|  ,
|  

Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

Det Lundabaserade nanoteknikbolaget Obducat fyller på kassan efter en nyemission. Bolaget tillförs 35 miljoner kronor före emissionskostnader, varav 4,2 Mkr i form av kvittning av ett brygglån. Det innebär att emissionen som nominellt var på 50 Mkr tecknades till 70 procent, precis på den nivå som i förväg säkrats genom teckningsåtagande och garantier. 

– Det var ju väntat att vi skulle kunna få det här utfallet. Givet marknadssituationen så tycker jag att det blev ett bra utfall, säger vd Patrik Lundström.

För helåret 2024 minskade Obducats omsättning till 81,5 (93,1) Mkr och rörelseresultatet blev en förlust på 5,4 Mkr. Samtidigt mer än halverades orderingången under året till 52,5 (117,9) Mkr. Patrik Lundström sade i samband med Q3-rapporten till Rapidus att senarelagda order och komponentbrist då hade skapat en ansträngd situation, och bolagets verksamhet var i det läget inte finansierad för 12 månader framåt. 

Lösningen blev alltså den nu genomförda nyemissionen. Beskedet från bolagsledningen var på förhand att en tredjedel av pengarna från rundan ska användas till amortering av lån och resterande som rörelsekapital för att säkra produktionen. Patrik Lundström bekräftar att fördelningen ligger fast.

– Det är inte tänkt att det ska behövas ytterligare kapital, såvida det inte rör sig om ytterligare expansionskapital. Om vi tittar ackumulerat över en period så är vi ju kassaflödespositiva. Däremot så binder vi en hel del kapital och det är det vi adresserar med denna finansiering. 

Bättre för radarsensorbolaget 

Även radarsensorbolaget Acconeer i Malmö offentliggjorde nyligen utfallet av en finansieringsrunda. Totalt tillfördes bolaget 50 Mkr före emissionskostnader i en fulltecknad runda som genomfördes i två delar. Halva beloppet kommer från en riktad emission till det internationella elektronikbolaget Alps Alpine, den andra halvan från en kompensationsemission till övriga befintliga aktieägare.

Alps Alpine var även före rundan delägare i Acconeer som i ett pressmeddelande talar om ”en strategiskt viktig investerare”. Alps Alpine har efter rundan 14,5 procent i Acconeer och är bolagets enskilt största ägare.

Så sent som för ett år sedan gjorde Acconeer en företrädesemission på 150 Mkr. De pengarna skulle gå till ”en kombination av utveckling och att komma i fas med befintliga beställningar och öka försäljningen” samtidigt som bolaget skulle bli kvitt skulder, enligt dåvarande vd Lars Lindell.

Ted Hansson.

Han ersattes på vd-posten i somras av Ted Hansson med det från styrelsen uttalade uppdraget att driva försäljningstillväxt. Under förra året ökade Acconeers omsättning till 51,3 (35,5) Mkr men rörelseresultatet var fortsatt förlust på -28,7 (-46,8) Mkr. Bolagets officiella finansiella mål innefattar nu bland annat ett första kvartal med positivt rörelseresultat i år och ett första kassaflödespositivt kvartal under 2026.

Rapidus har sökt Ted Hansson för en kommentar.

Ola Nilsson

Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.