fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

|  ,
|  

Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

Det Lundabaserade nanoteknikbolaget Obducat fyller på kassan efter en nyemission. Bolaget tillförs 35 miljoner kronor före emissionskostnader, varav 4,2 Mkr i form av kvittning av ett brygglån. Det innebär att emissionen som nominellt var på 50 Mkr tecknades till 70 procent, precis på den nivå som i förväg säkrats genom teckningsåtagande och garantier. 

– Det var ju väntat att vi skulle kunna få det här utfallet. Givet marknadssituationen så tycker jag att det blev ett bra utfall, säger vd Patrik Lundström.

För helåret 2024 minskade Obducats omsättning till 81,5 (93,1) Mkr och rörelseresultatet blev en förlust på 5,4 Mkr. Samtidigt mer än halverades orderingången under året till 52,5 (117,9) Mkr. Patrik Lundström sade i samband med Q3-rapporten till Rapidus att senarelagda order och komponentbrist då hade skapat en ansträngd situation, och bolagets verksamhet var i det läget inte finansierad för 12 månader framåt. 

Lösningen blev alltså den nu genomförda nyemissionen. Beskedet från bolagsledningen var på förhand att en tredjedel av pengarna från rundan ska användas till amortering av lån och resterande som rörelsekapital för att säkra produktionen. Patrik Lundström bekräftar att fördelningen ligger fast.

– Det är inte tänkt att det ska behövas ytterligare kapital, såvida det inte rör sig om ytterligare expansionskapital. Om vi tittar ackumulerat över en period så är vi ju kassaflödespositiva. Däremot så binder vi en hel del kapital och det är det vi adresserar med denna finansiering. 

Bättre för radarsensorbolaget 

Även radarsensorbolaget Acconeer i Malmö offentliggjorde nyligen utfallet av en finansieringsrunda. Totalt tillfördes bolaget 50 Mkr före emissionskostnader i en fulltecknad runda som genomfördes i två delar. Halva beloppet kommer från en riktad emission till det internationella elektronikbolaget Alps Alpine, den andra halvan från en kompensationsemission till övriga befintliga aktieägare.

Alps Alpine var även före rundan delägare i Acconeer som i ett pressmeddelande talar om ”en strategiskt viktig investerare”. Alps Alpine har efter rundan 14,5 procent i Acconeer och är bolagets enskilt största ägare.

Så sent som för ett år sedan gjorde Acconeer en företrädesemission på 150 Mkr. De pengarna skulle gå till ”en kombination av utveckling och att komma i fas med befintliga beställningar och öka försäljningen” samtidigt som bolaget skulle bli kvitt skulder, enligt dåvarande vd Lars Lindell.

Ted Hansson.

Han ersattes på vd-posten i somras av Ted Hansson med det från styrelsen uttalade uppdraget att driva försäljningstillväxt. Under förra året ökade Acconeers omsättning till 51,3 (35,5) Mkr men rörelseresultatet var fortsatt förlust på -28,7 (-46,8) Mkr. Bolagets officiella finansiella mål innefattar nu bland annat ett första kvartal med positivt rörelseresultat i år och ett första kassaflödespositivt kvartal under 2026.

Rapidus har sökt Ted Hansson för en kommentar.

Ola Nilsson

Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.