Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.
Det Lundabaserade nanoteknikbolaget Obducat fyller på kassan efter en nyemission. Bolaget tillförs 35 miljoner kronor före emissionskostnader, varav 4,2 Mkr i form av kvittning av ett brygglån. Det innebär att emissionen som nominellt var på 50 Mkr tecknades till 70 procent, precis på den nivå som i förväg säkrats genom teckningsåtagande och garantier.
– Det var ju väntat att vi skulle kunna få det här utfallet. Givet marknadssituationen så tycker jag att det blev ett bra utfall, säger vd Patrik Lundström.

För helåret 2024 minskade Obducats omsättning till 81,5 (93,1) Mkr och rörelseresultatet blev en förlust på 5,4 Mkr. Samtidigt mer än halverades orderingången under året till 52,5 (117,9) Mkr. Patrik Lundström sade i samband med Q3-rapporten till Rapidus att senarelagda order och komponentbrist då hade skapat en ansträngd situation, och bolagets verksamhet var i det läget inte finansierad för 12 månader framåt.
Lösningen blev alltså den nu genomförda nyemissionen. Beskedet från bolagsledningen var på förhand att en tredjedel av pengarna från rundan ska användas till amortering av lån och resterande som rörelsekapital för att säkra produktionen. Patrik Lundström bekräftar att fördelningen ligger fast.
– Det är inte tänkt att det ska behövas ytterligare kapital, såvida det inte rör sig om ytterligare expansionskapital. Om vi tittar ackumulerat över en period så är vi ju kassaflödespositiva. Däremot så binder vi en hel del kapital och det är det vi adresserar med denna finansiering.
Bättre för radarsensorbolaget
Även radarsensorbolaget Acconeer i Malmö offentliggjorde nyligen utfallet av en finansieringsrunda. Totalt tillfördes bolaget 50 Mkr före emissionskostnader i en fulltecknad runda som genomfördes i två delar. Halva beloppet kommer från en riktad emission till det internationella elektronikbolaget Alps Alpine, den andra halvan från en kompensationsemission till övriga befintliga aktieägare.
Alps Alpine var även före rundan delägare i Acconeer som i ett pressmeddelande talar om ”en strategiskt viktig investerare”. Alps Alpine har efter rundan 14,5 procent i Acconeer och är bolagets enskilt största ägare.
Så sent som för ett år sedan gjorde Acconeer en företrädesemission på 150 Mkr. De pengarna skulle gå till ”en kombination av utveckling och att komma i fas med befintliga beställningar och öka försäljningen” samtidigt som bolaget skulle bli kvitt skulder, enligt dåvarande vd Lars Lindell.

Han ersattes på vd-posten i somras av Ted Hansson med det från styrelsen uttalade uppdraget att driva försäljningstillväxt. Under förra året ökade Acconeers omsättning till 51,3 (35,5) Mkr men rörelseresultatet var fortsatt förlust på -28,7 (-46,8) Mkr. Bolagets officiella finansiella mål innefattar nu bland annat ett första kvartal med positivt rörelseresultat i år och ett första kassaflödespositivt kvartal under 2026.
Rapidus har sökt Ted Hansson för en kommentar.
Ola Nilsson