tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snålt utfall för Aqilion

|  
|  

Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu.

Rapidus har följt läkemedelsbolaget Aqilions utveckling som skapat uppmärksamhet eftersom Sarah Fredriksson för det första är en stjärnentreprenör som grundat Genovis och för det andra att bolag hade ett miljardavtal med jätten Merck, som dock drogs tillbaka.

Efter Merck-snytingen tvingades Aqilion söka nytt kapital genom en nyemission som alla andra dödliga. Målet var att få in 27 miljoner kronor, där 38 procent var garanterat av huvudägarna, bland andra Grenspecialisten och LMK Forward, där den senare enligt ägardatabasen Eivora är största ägare med 19 procent.

Resultatet blev 11 Mkr, motsvarande 42 procent av det önskade beloppet. Eftersom detta var en företrädesemission innebär det att en rad befintliga ägare valt att inte pytsa in mer pengar i bolaget.

– Det är trist. Men det är extremt tufft för alla life science-bolag just nu. Att ha stabila huvudägare betyder hur mycket som helst i det här läget, säger Sarah Fredriksson.

Lyckligtvis, för bolaget, finns det andra tillgångar. Aqilion bildades ur ett investmentbolag som hette Puls, och som arv från det fanns aktier i bolagen Oncorena och Acucort. Aktierna i Oncorena är nu sålda vilket gav nästan 14 Mkr till kassan.

“Det är trist. Men det är extremt tufft för alla life science-bolag just nu.”

Sarah Fredriksson

– Emissionen och försäljningen av Oncorena-aktierna tillsammans ger oss totalt 25 Mkr och det är ungefär vad vi siktade på med emissionen. Så nu klarar vi att behålla teamet och köra med full fart med vår huvudkandidat. Men vi kommer att få dra ned på takten med andra projekt, förklarar Sarah Fredriksson.

Huvudkandidaten heter AQ280 och är ett medel mot kronisk inflammation i matstrupen, en åkomma som blir allt vanligare i takt med den växande omfattningen av allergier. En fas 2-studie i patienter är under förberedelse och en ansökan i USA och Europa ska skickas in i höst.

– Den studien kommer att pågå i ett par år och måste vara finansierad på förhand för att godkännas. Så vi undersöker alla sätt att lösa det. Innan året är slut måste vi ha mer pengar via nya externa finansiärer eller så måste vi teckna någon form av partneravtal. 

Gunnar Wrede

Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.