fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hon kopplar ännu hårdare grepp

|  
|  

Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

Catharina Svanborg är professor i klinisk immunologi och är grundare av Hamlet Biopharma, som utvecklar cancerläkemedel och immunterapier. Martin Erixon har sedan 2022 haft rollen som vd i företaget men han ersätts nu omgående av bolagets grundare.

— Jag har ju drivit bolaget framåt i många år och haft en roll som arbetade styrelseordförande och chief medical officer. Vd är en bra beskrivning av hur mitt arbete bedrivs, säger Catharina Svanborg.

Hamlet Biopharma utvecklar läkemedel mot olika sorters cancer och immunterapier, som kan bli alternativ, eller komplement, till antibiotika. Bolaget var från början två: Hamlet och Selectimmune, men Catharina Svanborg slog ihop sina två bolag för att öka i storlek och kunna ta sig an fler och större projekt.

Hon äger i dag 36 procent av kapitalet och har 76 procent av rösterna i Hamlet som är noterat på Spotlight Stock Market och i skrivande stund har ett börsvärde på 611 Mkr.

I samband med att Catharina Svanborg lämnar ordförandeposten föreslås Gabriela Gordaly, professor i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, bli ny styrelseordförande. Gabriela Gordaly har tidigare suttit i styrelsen för Selectimmune, innan bolaget slogs ihop med Hamlet, och hon har också varit inblandad i avgörande kliniska studier för Hamlet Biopharma.

— Det viktiga nu är att vi har en styrelse som förstår både läkemedelsutveckling av nya substanser och klimatet därute, med kontakter med investerare. Vi ser väldigt positivt på detta, säger Catharina Svanborg.

Kandidater närmar sig marknaden

Hamlet Biopharmas främsta läkemedelskandidat är Alpha1H som behandlar cancer i urinblåsan. I slutet av 2023 fick Alpha1H en så kallad fast track designation av amerikanska FDA, och bolaget arbetar just nu med fas 3-studien för denna kandidat.

I sin senaste kvartalsrapport beskriver Hamlet Biopharma att marknaden för cancer i urinblåsan är en snabbväxande sådan. Idag är den värd drygt 2,5 miljarder dollar, men den väntas växa med 21,4 procent årligen fram till år 2034, och kommer då vara värd drygt 21 miljarder dollar.

De förändringar som Hamlet Biopharma nu genomför i sin ledning beror delvis på att deras kandidater nu närmar sig marknaden allt mer.

— Vår organisation måste ändra sig så att det passar, säger Catharina Svanborg.

Hamlet Biopharmas aktie tog under onsdagsmorgonen ett rejält skutt upp, drygt 6 procent.

Julia Fryklund

Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.