torsdag 20 februari 2025

inloggad som

Alligator fick in pengar

|  
|  

54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

I januari skrev Rapidus att det var nu eller aldrig för Alligator. Då aviserades en nyemission som maximalt kunde ge bolaget 700 Mkr. På måndagen drog aktieägarna en lättnadens suck. När börsen öppnade steg aktien med över 30 procent.

I fredags meddelade nämligen bolaget att 153 miljoner kronor har säkrats till kassan.

Alligators vd Søren Bregenholt har kniven mot strupen.

Att nyemissionen, som genomfördes med en brutal rabatt på aktiepriset och medför en utspädning på 95 procent, bara tecknades till 54 procent verkar inte göra aktiemarknaden nämnvärt besviken.

Emissionen var garanterad till 50 procent, men inga garantier kommer att utnyttjas. Garantierna, blev dock en dyr historia. 15 Mkr ska nu betalas till dem som stått risk, men inte behövt göra någonting.

Sammantaget innebär detta att Alligator, med vd Søren Bregenholt, nöjer sig med de 54 procent som tecknades med och utan teckningsrätter.

Nöjer sig

– Det stämmer att vi nöjer oss med detta. Det känns bra att vi inte använder oss av garanter. Vi satte en hög ribba med emissionsbeloppet, men vi visste att 140 Mkr räcker för vår verksamhet under resten av året, säger Søren Bregenholt.

Företaget får nu möjlighet att förbereda cancerpreparatet mitazalimab för en fas 3-studie.

– Under året ska vi också teckna avtal med en partner för fas 3-studien, säger Søren Bregenholt.

I det unit-paket som emissionen bestod av fick teckningsoptioner som vid full teckning maximalt kan tillföra bolaget ytterligare 191 Mkr i maj och 96 Mkr i september.

Fortsättning följer alltså i Alligators kamp för att utveckla den nya generationens cancerläkemedel.

Gunnar Wrede

54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • Cyxone i konkurs – ”Det svider”

    – Vi har gjort allt vi kunnat för att undvika konkurs. Det svider för mig och för alla andra aktieägare. Det säger biotech-veteranen Kjell Stenberg sedan konkursen i hans börsnoterade bolag Cyxone är ett faktum. Därmed är mer än 100 miljoner kronor i nyemissioner förlorade.

  • Alligator skär ner – igen

    Alligator Bioscience säger upp två tredjedelar av personalen. Samtidigt vill bolaget göra en nyemission på 280 miljoner kronor för att satsa allt på ett kort.