måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk modemässa med svenska utmaningar

I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn. I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

Återigen förvandlas den danska huvudstaden till ett mecka för mode. Inköpare, press och fashionistas från världens alla hörn vallfärdar till Köpenhamn när den 64:e upplagan av Copenhagen International Fashion Fair (CIFF) drar i gång i morgon, tisdag. 1 200 varumärken ställer ut sina kollektioner för höst- och vintersäsongen 2025, och nära 18 000 besökare väntas under de tre dagarna som inköpsmässan pågår.

Samtidigt öppnar Mandatory CPH, en nystartad konkurrent till CIFF, upp dörrarna till en inköpsplattform med cirka hundra ledande skandinaviska och internationella dam- och herrvarumärken. Och i dag, måndag, går även startskottet för Copenhagen Fashion Week, som under veckan arrangerar flertalet välbesökta modevisningar.

I nästa vecka är det sedan dags för Fashion Week Trade i Stockholm, en inköpsmässa med cirka 700 varumärken och som under fem dagar lockar nära 4 000 besökare.

Rapidus tog därför ett snack med Svensk Handel Stil, en del av bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, för att ta tempen på svensk modeindustri.

– Svensk modeindustri är en otroligt dynamisk bransch. Under perioden 2008 till 2022 ökade den svenska modebranschens omsättning från 123 till 188 miljarder kronor, vilket motsvarade en årlig tillväxttakt på 3 procent, säger Carl Reutercrona, kanslichef på Svensk Handel Stil.

Det är dock lägre än ekonomin som helhet, som i snitt växte med 4 procent per år under samma period. Coronapandemin slog hårt mot modebranschen. Mellan 2019 och 2020 sjönk omsättningen med 11 procent, vilket motsvarade 18 miljarder kronor.

– Modebranschen har uppvisat en rejäl återhämtning sedan pandemins låga nivåer, som framför allt berott på god tillväxt i partihandeln och e-handeln. Svenska modeföretag är duktiga på att anamma digitalisering och har genom den en stark koppling direkt till konsumenten, säger Carl Reutercrona.

I dag står e-handeln för två av fem nystartade företag i modebranschen. Enligt Svensk Handel Stil har den inhemska marknadens begränsade storlek resulterat i att många svenska modeföretag söker sig utanför landets gränser för att kunna växa.

Sedan 2016 har den svenska modebranschens export fördubblats. En bidragande orsak till exportens tillväxt är enligt Svensk Handel Stil att aktörer som Zalando har etablerat e-handelslager i Sverige som fungerar som nav för hela den nordiska marknaden.

Men trots att modeindustrin har stabil tillväxt står den inför stora utmaningar framöver och mycket tyder på att förutsättningarna för modebranschen kommer att förändras under kommande år. Carl Reutercrona nämner bland annat ny EU-lagstiftning.

Ny lagstiftning

– De kommande lagstiftningarna ingår i EU:s övergripande plan för klimatneutralitet The European Green Deal och syftar bland annat till att främja en mer hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi inom EU.

Några exempel på lagar som kommer att påverka modehandeln är lagen om tillbörlig aktsamhet i värdekedjan, ekodesign för hållbara produkter, miljöpåståenden, rätten att reparera samt kravet på digitala produktpass. Lagarna kommer att gälla för samtliga aktörer inom EU och utländska aktörer med försäljning inom EU:s gränser.

En annan stor utmaning är enligt Carl Reutercrona den orättvisa konkurrensen från jättar som Tema och Shein.

– De har en helt annan gräddfil där de inte uppfyller EU:s regler och krav, det är även förknippat med stora risker för de konsumenter som köper direkt från leverantören, säger han.

Martin Linderoth

I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn. I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Enorama tvingas fylla på kassa igen

    First North-bolaget Enorama Pharmas kassa sinar ännu en gång. Nyemissionen tidigare i år blev inte fulltecknad och för andra gången på kort tid tvingas bolaget fylla på. Så mycket får bolaget in den här gången och så ska pengarna användas.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Aktien stiger när huvudägaren dumpar

    Kjell & Companys mångårige storägare FSN Capital lämnar prylkedjan genom att sälja hela sitt innehav. Och det blev direkt huggsexa om aktierna som såldes med rabatt. Bland köparna finns Siba-familjen och en av Spotify-grundarna.

  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.