tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hon ska leda innovationen på Smile

|  
|  

Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, med ansvar för startups inom foodtech.

Parallellt med den nya rollen kommer Malin Sjöö även att leda arbetet för Smiles coachteam.

– Chief Innovation Officer är en roll som inte funnits inom Smile Venture Hub tidigare. Vi har några foodtech-bolag, främst inom business-to-business, och vi ser att det finns ett behov av att stötta och vidareutveckla dessa. Det är där jag kommer in med min erfarenhet och expertis, säger Malin Sjöö.

Rollen som Chief Innovation Officer innebär bland annat att Malin Sjöö ska ”stärka strukturer och program som stödjer foodtechbolagen och ansvara för Smiles EU-projekt inom området”.

– Jag kan området och skillnaden i regelverk, hur marknaden fungerar, hur man tar in nya innovationer och hur man får ut nya produkter på marknaden.

Under sin forskarkarriär vid Lunds universitet utvecklade Malin Sjöö ett emulgeringsmedel som hon sedan vidareutvecklade i sitt eget uppstartsbolag Speximo. Bolaget deltog i Smiles inkubatorprogram och köptes senare upp av en internationell aktör inom kosmetik- och livsmedelsingredienser.

Efter sin tid som grundare och vd fortsatte Malin Sjöö som affärsutvecklingscoach hos Smile, innan hon tog rollen som operativ chef i ett danskt uppstartsbolag kopplat till BioInnovation Institute i Danmark, ett initiativ för startups som stöds av Novo Nordisk-fonden.

Förutom rollen som Chief Innovation Officer kommer alltså Malin Sjöö också att leda coachteamet på Smile, besående av sex personer.

– Teamet är jättekvalitativt och coachar bolag inom olika områden och arbetar för att få in nya bolag till Smile Venture Hub. Vi kan erbjuda spetskompetens och omfattande stöd till våra inkubatorbolag, säger Malin Sjöö.

Martin Linderoth

Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.