måndag 14 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

|  
|  

Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus av USA:s läkemedelsmyndighet FDA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

I februari i fjol skrev Rapidus att Xinnate säkrat 100 miljoner kronor från existerande ägare. Pengarna är ämnade att finansiera en fas 2-studie kring bolagets läkemedelskandidat TCP-25, en sårgel mot den sällsynta sjukdomen Epidermolysis Bullosa, förkortat EB. Det är en genetisk och kronisk sjukdom som medför inflammerad hud med återkommande smärtsamma sår.

Artur Schmidtchen och Helene Hartman

TCP-25 får nu särläkemedelsstatus i USA, enligt ett pressmeddelande från företagsinkubatorn Smile i Lund. Det innebär en rad fördelar, bland annat utökad rådgivning från FDA, avgiftsreduktioner och inte minst en marknadsexklusivitet i sju år efter marknadsgodkännande.

– Det är ett stort erkännande vi får, och det sporrar oss så klart att komma till marknden så fort som möjligt, säger Helene Hartman, vd på Xinnate.

Xinnate grundades 2019 av Helene Hartman och dermatologiprofessorn Arthur Schmidtchen. Till en början inriktade sig företaget på brännskador, men i och med pandemin blev det svårt att komma in på intensivvårdsavdelningarna och företaget tvingades att tänka om. Nu ligger fokus på den medfödda sjukdomen EB.

Fas 2-studien ska enligt bolaget inledas under 2025 och kassan ska räcka för att fullfölja den. Men sedan kan det behövas mer pengar.

Mer pengar kan behövas

– Vi har väldigt fina data från fas 1-studien och vi hoppas att vår kommande fas 2 studie ska ge så starka data att vi får möjligheten att ansöka om ett så kallat contitional approval för produkten, säger hon och fortsätter:

– Det innebär i så fall att vi, under vissa villkor, kan börja sälja läkemedlet redan efter fas 2. I så fall kommer vi att behöva mer pengar, främst för utveckling av produktionen, förpackningar och sådant som krävs för en kommersiell produkt, säger Helene Hartman.

Vid kommersialisering hägrar en marknad som enligt bolaget kan vara värd 1,7 miljarder dollar årligen, motsvarande nästan 20 Mkr.

Xinnates största ägare är Arthur Schmidtchen via bolag med cirka 40 procent av aktierna.

Gunnar Wrede

Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • IT-profilen vill sälja drönare

    Drone as a Service, DaaS, är den nya affärsidén bakom Sebastian Merlövs nystartade bolag. – Sverige och Europa kommer att behöva tillverka miljontals drönare. Nu har vi startat ett bolag som ska se till att det händer, säger han.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.