Det går dåligt för det skånska nyföretagandet. Antalet nystartade bolag var under förra året det lägsta på 19 år. En ny sammanställning visar hur Skåne stod sig jämfört med övriga landet.
Under 2024 minskade antalet nystartade företag i Skåne med 10 procent jämfört med året innan. Totalt startades 7228 nya bolag i Skåne förra året, den lägsta siffran sedan 2005.
Det visar statistik från Bolagsverket som IT-företaget Visma har sammanställt.
Den skånska utvecklingen var ännu sämre än i Stockholms län och i Västra Götaland, alltså Göteborgsregionen, där nyföretagandet endast minskade 8 respektive 7 procent. Skåne låg också sämre till än riksgenomsnittet på 9 procent.
I hela landet registrerades 57 415 nya företag förra året – en nedgång med hela 27 procent jämfört med toppåret 2021. Den som vill hitta en lägre siffra får gå ända tillbaka till finanskrisåret 2009.
– Om regeringen vill stimulera företagande vore det en given första åtgärd att sänka arbetsgivaravgifterna och återinföra ersättningen för sjuklönekostnader så att de som skapar nya arbetstillfällen inte straffas när de blir arbetslösa, sjuka, får barn eller av annan anledning inte kan arbeta, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.
Anne Marbrandt, vd på Nyföretagarcentrum Öresund som erbjuder rådgivning för nystartade företag, bekräftar bilden av en skånsk nedgång.
– Vi märker även hos oss att färre företag startas, det är en avsevärd skillnad. Men vi märker samtidigt en väldigt god vilja och bred uppslutning hos det lokala näringslivet att stötta nyföretagandet.
Hon tror att sänkta arbetsgivaravgifter eller olika former av lättnader i regleringar för företagare är viktigare i tillväxtfasen snarare än det som i första hand skulle öka nyföretagandet.
– Jag tror att oron i omvärlden över huvud taget gör att man inte vågar tänka lika fritt och inte vågar ta risk på samma sätt. Då kanske det ger en känsla av trygghet att ha en anställning istället. Men det vi kan göra på hemmaplan är att välja att handla lokalt och stötta det lokala näringslivet, oavsett hur det ser ut i omvärlden.
Ola Nilsson