onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmöföretag årets ”Supergasell”

|  
|  ,

Malmöföretaget EB Studio prisas för den största tillväxten av landets alla gasellbolag. Arkitekterna som började utveckla spelvärldar har haft en imponerande utveckling – men nu vill de skynda långsamt.

Malmöstudion EB Studio blev i fredags utsedd till ”Årets Supergasell” av tidningen Dagens Industri. Spelbolaget, som vuxit snabbt de senaste åren, har haft störst tillväxt av alla Gasellbolag, och fick därför ta emot pris vid årets gala.

— Det var nästan utomjordiskt på alla sätt och vis. Varken jag eller Johan är någon som drar oss till scenen, vilket gör det ännu mer lite främmande och nytt, säger Johan Borg om prisutdelningen i Stockholm.

EB Studio grundades som arkitektbyrå i Malmö av de båda arkitekterna Johan Ernstsson och Johan Borg. Efter några år insåg de att deras kompetenser efterfrågades inom spelbranschen, och i dag är bolaget i stället en spelstudio med 31 anställda – varav endast en fortfarande arbetar som arkitekt.

Det är inte bara nischen som utmärker EB Studio, utan också deras tillväxt sedan de valde att fokusera på spelbranschen. Mellan 2020-2023 har omsättningen växt med 3 202 procent, och de omsatte 2023 39,5 miljoner kronor. Uppmärksamheten från Gasellutnämningen har gett dem många nya kontakter, både gratulanter och framtida samarbetspartner.

“I grund och botten är vi inte så superbra på att nätverka.”

Johan Borg

— Det är roligt med tanke på att vi i grund och botten inte är så superbra på att nätverka, utan vi gör vår grej.

Arkitektduon valde att lägga om sitt företagsfokus från att rita hus till virtuella miljöer år 2019. Att utvecklingen gått så fort tillskriver de både kunderna och sina medarbetare.

— Det har framför allt varit beställare som möjliggjort vår tillväxt. Men också våra fantastiska medarbetare, som vi försökt bygga företaget kring, säger Johan Borg.

Som spelstudio är de inte helt fullskaliga, utan gör spel i samverkan med andra studior, där EB Studio framför allt står för ”world building”, alltså att skapa de visuella miljöerna som spelet utspelar sig i. Efter några år av snabb tillväxt ser det ut som att bolaget nu kan gå in i en period av något lugnare tempo.

Skyndar långsamt

— Vi pratar mycket om att förvalta det vi har. Vi arbetar i projekt med långa cykler, allt från 1-2 år till 7-8 år, så man måste vara ödmjuk inför de olika faserna, där vi inte varit i alla situationer ännu. Det handlar inte om att springa fram, utan snarare att kunna gå i rask takt, säger Johan Borg.

Att som ny studio våga skynda långsamt kommer ur en trygghet i sin kompetens.

— Vi tror på det vi gör och sättet att arbeta på. Vi är väldigt medvetna om att vi inte hade tyckt att det här var så roligt att arbeta med om det var på andras premisser.

Bara för att de ska fokusera på att förvalta nuvarande relationer och kompetenser så innebär det inte att de samtidigt inte har nya spännande projekt på gång.

— Vi har en hel del på gång, men inget jag kan avslöja än, säger Johan Borg.

Julia Fryklund

Malmöföretaget EB Studio prisas för den största tillväxten av landets alla gasellbolag. Arkitekterna som började utveckla spelvärldar har haft en imponerande utveckling – men nu vill de skynda långsamt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Jättesmäll för Tretton37 – förlorar sin F-skatt

    Tretton37 i Lund har fått sin F-skatt återkallad. Anledningen är bristande redovisning och betalning. Enligt Skatteverket kan detta få stora konsekvenser för bolaget.