tisdag 19 november 2024

inloggad som

Två lyckade läkemedelsemissioner

Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

Aktieintresset för Active Biotech från nya investerare var nästan lika stort som från tidigare aktieägare. Lundabolaget reste 43,4 Mkr med utnyttjande av övertilldelningsoption, vilket stärkte bolaget med 8 Mkr över det ursprungliga erbjudandet.

– Jag tror att många har fångats av budskapet att vi har en intressant pipeline. Vi har snart fyra pågående kliniska studier inom viktiga sjukdomar. Man är nog också imponerad av våra samarbeten med MD Anderson i USA och Hovon i Holland. Sedan har kanske även den stora rabatten på aktien bidragit. Vi satte den för att vi ville väcka intresse hos existerande delägare men också attrahera nya investerare, säger vd Helén Tuvesson.

Bolaget har två helägda program: tasquinimod mot sällsynta former av blodcancer och laquinimod för behandling av inflammatoriska ögonsjukdomar.

– Kapitalet kommer att räcka in i 2026, vilket är lite längre än vi planerat. Hälften ska gå till våra prioriterade projekt med tasquinimod, där vi nu kommer att riktigt få igång fas 2-studierna inom den ovanliga blodcancern myelofibros i USA och Europa, samt avsluta den amerikanska fas 1-studien inom multipel myelom. När det gäller laquinimod så kommer vi att kunna avsluta den amerikanska studien, och vi kommer nu också att ha längre tid på oss att få ett partneravtal till stånd.

I förra veckan meddelade bolaget att man fått ett patent godkänt i USA för laquinimod, varpå aktien rusade till dubbla värdet, över 35 öre.

– I den här perioden har vi fått två jätteviktiga patent godkända. Först fick vi ett patent godkänt i Europa som gäller formulering av laquinimod ögondroppar. Nu har vi fått ett patent godkänt i USA rörande den medicinska användningen av laquinimod mot sjukdom i gula fläcken, något vi redan har ett beviljat patent för i Europa.

Med en större kassa än vad bolaget räknat med får man längre tid på sig att hitta en partner till laquinimod-projektet. Bolaget hinner knyta ihop ett attraktivare erbjudande.

– Vi kommer att få slutliga resultat från den pågående biodistributionsstudien med laquinimod ögondroppar i början av 2025. Och vi meddelade preliminära och lovande resultat från studien i oktober.

I går berättade även Iconovo i Lund om sin lyckade nyemission. Bolaget reste 28,7 Mkr i sin fulltecknade emission, där dock garanter fick skjuta till 1,4 Mkr.

– Vi är jättenöjda, 95 procents teckningsgrad är fantastiskt. Pengarna kommer att räcka i minst 12 månader, vilket också bygger på att vi får till en affär i ett i våra projekt, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

Iconovo är specialister inom inhalation. Bolaget har utvecklat en egen inhalator och tar fram inhalerbara läkemedel där patenten har gått ut eller snart kommer att göra det.

– Vi vill vara en bra partner som öppnar upp möjligheten att distribuera läkemedel genom näsa och lunga, vilket ger ett bra upptag och ofta mindre biverkningar. Vi står för utvecklingen fram till och med de prekliniska studierna, därefter vill vi licensiera ut projekten till läkemedelsbolag. Inhalation är en teknik som är på uppåtgående. Den kan användas till många läkemedel.

Bland Iconovos projekt finns läkemedel mot fetma och diabetes, där de första patenten går ut om några år.

– Vi har också projekt mot astma och kol. Det är bland annat en generika som fungerar som Astra Zenecas original och som kommer att vara utbytbart mot det. Produkten är nära marknad och lanseras om två till tre år.

Elisabet Ottosson

Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.