tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Två lyckade läkemedelsemissioner

Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

Aktieintresset för Active Biotech från nya investerare var nästan lika stort som från tidigare aktieägare. Lundabolaget reste 43,4 Mkr med utnyttjande av övertilldelningsoption, vilket stärkte bolaget med 8 Mkr över det ursprungliga erbjudandet.

– Jag tror att många har fångats av budskapet att vi har en intressant pipeline. Vi har snart fyra pågående kliniska studier inom viktiga sjukdomar. Man är nog också imponerad av våra samarbeten med MD Anderson i USA och Hovon i Holland. Sedan har kanske även den stora rabatten på aktien bidragit. Vi satte den för att vi ville väcka intresse hos existerande delägare men också attrahera nya investerare, säger vd Helén Tuvesson.

Bolaget har två helägda program: tasquinimod mot sällsynta former av blodcancer och laquinimod för behandling av inflammatoriska ögonsjukdomar.

– Kapitalet kommer att räcka in i 2026, vilket är lite längre än vi planerat. Hälften ska gå till våra prioriterade projekt med tasquinimod, där vi nu kommer att riktigt få igång fas 2-studierna inom den ovanliga blodcancern myelofibros i USA och Europa, samt avsluta den amerikanska fas 1-studien inom multipel myelom. När det gäller laquinimod så kommer vi att kunna avsluta den amerikanska studien, och vi kommer nu också att ha längre tid på oss att få ett partneravtal till stånd.

I förra veckan meddelade bolaget att man fått ett patent godkänt i USA för laquinimod, varpå aktien rusade till dubbla värdet, över 35 öre.

– I den här perioden har vi fått två jätteviktiga patent godkända. Först fick vi ett patent godkänt i Europa som gäller formulering av laquinimod ögondroppar. Nu har vi fått ett patent godkänt i USA rörande den medicinska användningen av laquinimod mot sjukdom i gula fläcken, något vi redan har ett beviljat patent för i Europa.

Med en större kassa än vad bolaget räknat med får man längre tid på sig att hitta en partner till laquinimod-projektet. Bolaget hinner knyta ihop ett attraktivare erbjudande.

– Vi kommer att få slutliga resultat från den pågående biodistributionsstudien med laquinimod ögondroppar i början av 2025. Och vi meddelade preliminära och lovande resultat från studien i oktober.

I går berättade även Iconovo i Lund om sin lyckade nyemission. Bolaget reste 28,7 Mkr i sin fulltecknade emission, där dock garanter fick skjuta till 1,4 Mkr.

– Vi är jättenöjda, 95 procents teckningsgrad är fantastiskt. Pengarna kommer att räcka i minst 12 månader, vilket också bygger på att vi får till en affär i ett i våra projekt, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

Iconovo är specialister inom inhalation. Bolaget har utvecklat en egen inhalator och tar fram inhalerbara läkemedel där patenten har gått ut eller snart kommer att göra det.

– Vi vill vara en bra partner som öppnar upp möjligheten att distribuera läkemedel genom näsa och lunga, vilket ger ett bra upptag och ofta mindre biverkningar. Vi står för utvecklingen fram till och med de prekliniska studierna, därefter vill vi licensiera ut projekten till läkemedelsbolag. Inhalation är en teknik som är på uppåtgående. Den kan användas till många läkemedel.

Bland Iconovos projekt finns läkemedel mot fetma och diabetes, där de första patenten går ut om några år.

– Vi har också projekt mot astma och kol. Det är bland annat en generika som fungerar som Astra Zenecas original och som kommer att vara utbytbart mot det. Produkten är nära marknad och lanseras om två till tre år.

Elisabet Ottosson

Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.