Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.
Genom att kombinera avancerade AI-språkmodeller och kunskapen om forskares behov utvecklar bolaget en app som ska förenkla arbetet med att hitta relevanta vetenskapliga artiklar.
Wayless drivs av Hector Fioretos, endast 20 år gammal, med målet att snart ha en tidig version av appen klar.
– Sedan i september har vi arbetat med idén, och vi beräknar att ha en tidig version av appen klar i januari för att låta kunder testa den. Vi är tre medgrundare, två programmerare och jag som driver business-delen, berättar Hector Fioretos, vd för Wayless.
Appen designas för att söka igenom sakkunniggranskade artiklar i Pubmed, världens största medicinska databas med över 30 miljoner referenser till tidskriftsartiklar. Resultaten är tänkta att komma tillsammans med källhänvisningar.
– Appen ska bli en prenumerationstjänst. I framtiden kan vi lägga till fler databaser. Som jämförelse, Chatgpt bygger också på språkmodeller men söker brett på hela internet. Man får inte alltid sanna svar och får ibland referenser även där det inte finns några, säger Hector Fioretos och fortsätter:
– Vi vill hjälpa forskarna att spara tid. De läser väldigt mycket för att hitta svar på sina vetenskapliga frågor. Pubmeds nuvarande sökfunktion baseras på sökord och ger ofta tusentals träffar, varav många är irrelevanta. Med vår app kan forskarna skriva in en fråga och få ett automatiserat svar med referenser. De får ett personligt bibliotek av artiklar och får kontroll på sina källor.
Hector Fioretos är inte rädd för någon större konkurrens just nu.
– I USA finns liknande sökmotorer men de är för breda. Vi tror att vår app kommer att vara intressant för studenter och för forskare inom både akademi och industri, säger Hector Fioretos
Elisabet Ottosson