Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan berätta vem det blir.
När Malmö högskola blev universitet 2018 fick man statens tillstånd att inrätta ett innovationskontor, bilda ett kommersiellt holdingbolag och att föra över 10 Mkr till Mau Holding från sina forskningsanslag. Två investeringar har gjorts: för tre år sedan i Pharmista Technologies som utvecklar återanvändbara graviditetstest, och detta året i Sensach som utvecklar medicintekniska plåster för diagnostik av inflammatoriska hudsjukdomar.
– Holdingbolaget är universitetets möjlighet att investera i den egna forskningen som kan kommersialiseras för att komma till nytta och öka Sveriges konkurrenskraft. Hittills har jag drivit verksamheten. Innovationskontoret behövde också arbeta fram idéer med potential att nyttiggöras och i vissa fall kommersialiseras. Nu har intresset och förståelsen ökat bland forskare för innovationsverksamheten och det är dags att gå vidare. Därför anställer vi den första personen i holdingbolaget, säger Charlotte Ahlgren Moritz, Mau Holdings styrelseordförande.
Det är Aron Podavka, som har varit vd för Drivhuset Stockholm sedan 2017, som blir Mau Holdings nya vd. Drivhuset Stockholm hjälper studenter att förverkliga sina affärsidéer.
– Det finns många spännande och kunskapsintensiva idéer på Malmö universitet som kan göra samhällsnytta. En utmaning skulle kunna vara att få forskare att förstå att kommersialisering är en väg till just detta – man är mer van vid att publicera sina resultat, säger Aron Podavka.
Mau Holdings investeringspolicy innebär möjlighet att investera 300 000 kr för att stötta ett nystartat bolag i den första fasen och att även göra följdinvesteringar.
– Vi är ett vinstdrivande företag och målsättningen är att göra exit från bolagen så snart som möjligt, när aktörer med större finansiella muskler kommer in, säger Charlotte Ahlgren Moritz.
Hon vill inte ange några specifika mål för holdingbolaget.
– Vårt fokus är att öka antalet investeringar. Nu har vi tillsatt en vd som ska träffa forskare, arbeta nära innovationskontoret och jobba aktivt med bolagen i portföljen, säger hon.
Hittills består portföljen av två life science-företag.
– Andra områden där vi ser kommersiella möjligheter är i skärningspunkten mellan life science och foodtech samt inom sociala innovationer, liksom olika teknikinnovationer och edtech-bolag. Det kan också komma fler bolag, efter Sensach, från Biofilms research center som forskar i fältet biologi och kemi i ytor.
Elisabet Ottosson