Försvars-IT-företaget Mildef i Helsingborg gör ett förvärv som nästan fördubblar koncernens storlek. På onsdagskvällen utökade bolaget den nyemission som ska delfinansiera förvärvet. – Intresset var jättestort, säger vd Daniel Ljunggren.
Mildef meddelade på onsdagen efter börsens stängning att bolaget avser förvärva tyska Roda Computer GmbH. Köpeskillingen är 800 miljoner kronor och som en delfinansiering gör Mildef en riktad nyemission till svenska och internationella investerare. Storleken som först kommunicerades var 450 Mkr.
Emissionen genomfördes på onsdagskvällen genom ett bookbuilding-förfarande och klockan 23.30 kom facit: Intresset för emissionen var så stort att emissionen utökades till 500 Mkr.
De som fick del av emissionen gjorde dessutom ett klipp över natten. Medan Mildefs aktie stängde på 96,50 kronor på onsdagen, gjordes emissionen till teckningskursen 92 kronor. När detta skrivs på torsdagen har kursen gått upp till 100 kronor.
Bland investerarna finns investmentbolaget Svolder som sedan tidigare är största ägare i Mildef, Andra-, Tredje- och Fjärde AP-fonden samt Carnegie Fonder.
– Det var ett väldigt stort intresse för att vara med i nyemissionen. Boken tecknades till 280 procent. Vi tog beslutet att utöka emissionen när vi hade chansen. Det innebär att lånedelen av finansieringen kan minskas lite, säger Daniel Ljunggren till Rapidus.
Tyska Roda är ett företag som i likhet med Mildef tillverkar IT-utrustning för militärt bruk. De båda bolagen har varit varandras återförsäljare i Norden respektive Centraleuropa i 25 års tid.
– Vi känner varandra väldigt bra och delar företagskultur. Diskussionerna om att gå ihop har pågått sedan i våras. Genom affären får vi ett stort insteg i Centraleuropa, främst Tyskland, där försvarsanslagen nu ökar väldigt mycket, säger Daniel Ljunggren.
Roda omsatte cirka 800 Mkr 2023, medan Mildef omsatte 1,1 miljard. Det är alltså nära en fördubbling av Mildefs storlek det handlar om och affären gör Mildef i ett slag till ett av de ledande militär-IT-hårdvarubolagen i Europa.
Daniel Ljunggren är inte minst nöjd med priset på affären: 1 gånger omsättningen, medan Mildef självt värderas till 3 gånger omsättningen på börsen.
– Det känns väldigt bra att inte behöva prata om långsiktiga synergier för att motivera prislappen. Detta är en bra affär som den står i dag och Roda är ett snäpp mer lönsamt än vi, så detta förbättrar vår marginal från dag ett.
De båda bolagen hade alltså en total omsättning 1,9 miljarder kronor 2023 med en ebita-mariginal på 13 procent. Mildefs egen marginal var 12,2 procent.
Affären får ingen signifikant effekt på ägarkontrollen av Mildef, mer än att Svolder som sedan tidigare är största ägare med drygt 10 procent ökar sitt ägande med ett par procent. Tredje största ägare är Marianne Trolle med cirka 6 procent. Hon sitter i Mildefs styrelse sedan 1998.
Mildefs börsvärde är i dagsläget 3,9 miljarder kronor.
Gunnar Wrede